Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Hoe lang moet je een scooter warm rijden?

Iedereen wil zijn of haar nieuwe scooter zo lang mogelijk in topconditie houden, zo min mogelijk beschadigen aan de buitenkant, maar ook aan binnenkant. Om de binnenkant van de motor zo min mogelijk te beschadigen, moet er rekening worden gehouden met een koude motor.

Wat is warm rijden?

Warm rijden zorgt ervoor dat de scooter zo min mogelijk beschadigt bij een koude start (starten met een koude motor). Dit betekent dat de scooterrit rustig moet beginnen. Zodra de scooter goed is opgewarmd, is het minder schadelijk voor de scooter om flink gas te geven.

hoe lang scooter warmrijden

Herken een koude motor

Een koude motor is te herkennen aan de thermometer op het dashboard. Deze geeft de temperatuur van de motor aan. De thermometer ziet eruit als een kleine thermometer die voor een deel in het water steekt. Door middel van een blauw of rood lichtje of een wijzer wordt de temperatuur zichtbaar. Deze thermometer is echter niet helemaal betrouwbaar. Het meet namelijk alleen de koelwater temperatuur en niet de temperatuur van de motorolie, terwijl de motorolie ook warm genoeg moet zijn.

Om de motor geheel op te warmen moet er de eerste paar minuten rustig aan gereden worden. Dit betekent een laag toerental en rustig optrekken. Dit zal ervoor zorgen dat de motor goed kan opwarmen zonder dat er schade ontstaat. De tijd die nodig is om warm te rijden verschilt per seizoen.

 • In de winter moet er ongeveer 20 minuten lang rustig aan worden gereden;
 • In de zomer heeft dit minder tijd nodig, namelijk rond de 10 minuten.

> Op zoek naar een nieuwe helm? Misschien is een mooie jethelm iets voor jou!

De reden van de lengte van het warm rijden

De reden dat er zo lang warm gereden moet worden, is de olietemperatuur. Zoals eerder vermeld heeft een scooter geen temperatuurmeter bij de motorolie, terwijl dit ook belangrijk is. De motorolie heeft namelijk meer tijd nodig om op te warmen dan het koelwater. Daarom moet er ook, nadat de thermometer aangeeft warm te zijn, langer rustig gereden worden.

> Vandaag voor 23:59 uur besteld = morgen in huis: De Shark Evoline 3 helm!

Rustig rijden wordt beloond

Een rustige bestuurder zal minder last hebben van olieschade dan een onrustige bestuurder. Als de scooter altijd rustig wordt gebruikt, zal de scooter minder last hebben van een koude motor. Veilig rijden wordt dus beloont met een langere levensduur van de scooter.

Een scooter die altijd rustig opstart, zal later ook zijn waarde behouden. Stel dat er een tweedehands scooter wordt gekocht, vraag dan aan de vorige gebruiker waarvoor hij of zij de scootergebruikte. Een scooter die vaak gebruikt wordt voor langere afstanden heeft minder schade van een koude start dan een scooter die alleen maar korte afstanden heeft gereden.

Let dus goed op de temperatuur van de motor om onnodige schade voorkomen. Rustig rijden zal hierbij helpen.

> Bekijk onze scooterhelmen!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

Helm afdoen tijdens het tanken. Wel of niet doen? Lees het hier!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen