Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Waar moet je op letten bij het kopen van een scooter?

Er zijn verschillende keuzes om te maken bij het aanschaffen van een scooter. Tegenwoordig zijn scooters met elektrische motoren een goed alternatief voor benzine motoren, maar iemand die aan zijn scooter wilt sleutelen gaat meestal voor een benzinemotor. Verder kun je bij het uitzoeken van een scooter eisen stellen aan hoe snel de scooter moet optrekken, het uiterlijk en de maximumsnelheid.

waar op letten bij kopen scooter

Elektrische- of benzinemotor, welke is het best?

Om te beginnen moet er een keuze gemaakt worden tussen elektrische en benzine scooters. Het verschil hiertussen is het soort motor:

 • Elektrische motors
 • Benzine motors
  • 2-takt
  • 4-takt

In benzine motoren zit dus ook nog een verschil. Dit zijn de 2-takt en de 4-takt. De 2-takt is ouder dan de 4-takt en hierdoor minder zuinig en luider.

Bij elektrische scooters is er in plaats van een benzine motor, een motor die werkt met een accu. Het voordeel hiervan is dat er geen benzine wordt gebruikt. Een nadeel dat hiervoor in de plaats komt, is de afname van de actieradius. De accu van een elektrische scooter gaat, in het algemeen, sneller leeg dan een benzine tank. Hiernaast is een elektrische scooter bij aanschaf duurder dan een benzine scooter.

Scooter gekocht? Bekijk dan eens onze Shark Drak helmen, een zeer populaire helm!

Hoe snel moet de scooter gaan?

Er zijn verschillende typen scooters met verschillende maximum snelheden. Deze drie typen scooters zijn: een snorscooter, een bromscooter en een motorscooter. Voor elk van deze typen is een WA verzekering verplicht.

Een snorscooter heeft een maximum snelheid van 25 km/u. Deze hebben een blauwe kentekenplaat en hiervoor is een helm niet verplicht. Het rijbewijs dat hiervoor nodig is, is een AM rijbewijs. Deze scooters moeten, als het kan, op het fietspad rijden.

Bij een bromscooter is de maximum snelheid 45 km/u. Deze hebben een gele kentekenplaat en het dragen van een helm is verplicht. Ook hiervoor is een AM rijbewijs nodig en met deze scooter moet je binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden, tenzij dit anders is aangegeven.

Tot slot heb je de motorscooter. Deze heeft een maximum snelheid van boven de 45 km/u. Dit type heeft een gele kentekenplaat waardoor ook hierbij een helm verplicht is. Voor dit type gelden dezelfde verkeersregels als die van een auto. Het rijbewijs dat hiervoor nodig is, is een A rijbewijs. Dit verschilt per motorinhoud en vermogen:

 • Voor een motorscooter met een motorinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal van 11 kilowatt, is een A1 rijbewijs nodig
 • Voor een motorscooter met een vermogen tot 35 kilowatt is een A2 rijbewijs nodig
 • Tot slot is er het gebruik van motorscooters met onbeperkt vermogen. Hiervoor is het A rijbewijs nodig. Om deze te kunnen behalen dient de bestuurder twee jaar in bezit te zijn van een A2 rijbewijs.

Verschillende merken met verschillende prijzen

Scooters worden geproduceerd door vele verschillende merken. Het merk heeft invloed op de prijs en is daarom ook wel een puntje van aandacht. Voorbeelden van bekende merken zijn Vespa, Tomos en BMW. Deze Merken kunnen duur zijn, maar leveren over het algemeen goede kwaliteit scooters. Indien het budget wat krapper is, kan er gekeken worden naar Aziatische merken. Deze merken zijn  gemiddeld wat goedkoper dan bekendere merken.

Door het grote aanbod van verschillende soorten scooters is het aan te raden om verschillende scooters met elkaar te vergelijken om zo tot de beste keuze te komen. Het is slim om aan vrienden en kennissen te vragen wat hun ervaringen zijn met verschillende scooters.

Zorg ook dat je een goede helm koopt bij je scooter, bekijk ons aanbied hier!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

Veel voorkomende vraag: Hoe onderhoud ik mijn scooter tijdens de winter?

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen