Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?

Een helm bestaat uit twee schalen en bij een val kan er beschadiging ontstaan. De beschadiging hoeft niet eens zichtbaar te zijn, maar na een val kan het wel zo zijn dat de helm niet meer de veiligheid en bescherming biedt die nodig is om letsel aan het hoofd bij een ongeluk te voorkomen.

Het hoeft niet zo te zijn dat er een keiharde klap met de helm is gemaakt om de helm niet meer veilig te laten zijn. Ook als een helm van een kleine hoogte valt en ongelukkig terechtkomt, kan er al schade zijn ontstaan. Het advies luidt dan ook om een nieuwe helm aan te schaffen als er sprake is geweest van een val op de grond.

Levensduur

De levensduur van een helm is van meerdere factoren afhankelijk, maar een goede en veilige helm gaat nooit een leven lang mee. Om de zoveel jaren zal er dan ook een nieuw exemplaar moeten worden aangeschaft. Uiteraard hangt de duurzaamheid van een held onder meer af van de kwaliteit, maar eens bereikt de helm een leeftijd dat er geen optimale veiligheid en bescherming meer kan worden geboden.

De levensduur van een helm kan echter sneller dan je denkt tot een einde komen, want een val zorgt ervoor dat binnenschaal of buitenschaal schade op kan lopen en daardoor geen optimale bescherming meer biedt. Indien je toch de huidige helm zou willen blijven dragen na een valpartij, dan is het raadzaam om deze technisch te laten onderzoeken. Er zijn dealers die deze mogelijkheid bieden, maar daar wordt uiteraard wel een kleine vergoeding voor gevraagd.

Indien de helm aan de buitenkant na een valpartij niet beschadigd lijkt, kan deze toch aan de binnenkant beschadigd zijn zonder dat het zichtbaar is. Het is belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen en dan op zoek te gaan naar een andere helm. Overigens is de leeftijd in het geval van valschade aan de helm niet van belang. Zelfs een splinternieuwe helm die op de grond is gevallen, kan onzichtbare schade hebben opgelopen. 

• Duurzaamheid
• Kwaliteit
• Veiligheid
• Leeftijd

Lees hier tips voor de onderhoud van een helm.

Best geteste motor- en scooterhelmen

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Profiteer van kortingen tot wel 40%: Bekijk nu de scooterhelm!

Opbouw helm

Een helm bestaat uit twee lagen en heeft dan ook niet alleen een buitenschaal, maar ook een binnenschaal. Deze combinatie zorgt ervoor dat het hoofd optimaal wordt beschermd als er sprake is van een valpartij of een ongeluk. Een helmschaal kan niet uit slechts één laag bestaan, want dan zal de schedel de klap rechtstreeks opvangen.

Bij een ongeval kan het zo zijn dat de buitenschaal als het ware veert en daarna de originele vorm weer krijgt. Het lijkt er dan op dat de helm nog intact is, maar de binnenschaal kan door de klap wel kapot zijn. Het materiaal van de binnenschaal zal bij een val op het hoofd naar binnen worden gedrukt. Laat je de helm uit je handen vallen, dan kan de binnenschaal al schade oplopen.

Zelfs de kleinste beschadiging kan er al voor zorgen dat er geen sprake meer is van een optimale bescherming, zodat bij een eventueel ongeluk het hoofd niet meer voldoende beschermd wordt, waardoor de klap extra hard wordt opgevangen. Is het vizier van de helm kapot? Lees hier de tips voor het kopen van een nieuw vizier.

Geen tweedehands helm gebruiken

Om de reden dat een helm een keer gevallen kan zijn en daardoor beschadigd is geraakt, wordt altijd afgeraden om een tweedehands helm aan te schaffen. Niemand kan immers van de buitenkant zien of de helm nog in een goede staat is of dat er onzichtbare schade van toepassing is.

Nog een reden om geen gebruikte helm van een ander te dragen, is dat de helm zich naar het hoofd van de gebruiker vormt. Een tweedehands helm zal dan ook vrijwel nooit perfect om het eigen hoofd aansluiten. Een helm zal altijd redelijk strak om het hoofd moeten zitten en dat is bij gebruikte helmen vaak niet het geval. Je zult dus een nieuwe motorhelm moeten kopen

Bovendien geldt dat een helm op leeftijd een keer aan vervanging toe is. In de loop der tijd is het namelijk zo dat de pasvorm van de helm verandert. Dat betekent dat als de pasvorm verandert de helm niet meer zoals eerder perfect aansluit op het hoofd. Ook dit zorgt ervoor dat het beschermingsaspect verloren gaat en dat is ook een reden dat er op den duur net als bij valschade een nieuwe helm moet worden aangeschaft.

> De Shark Raw: Gratis verzending op het gehele assortiment!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen