Kan ik mijn helm na een val nog een keer gebruiken?

Een helm bestaat over het algemeen uit twee schalen. Bij een val kan er beschadiging ontstaan. De beschadiging hoeft niet eens zichtbaar te zijn, maar na een val kan het wel zo zijn dat de helm schade heeft opgelopen. Dit kan zowel niet-zichtbare als zichtbare schade zijn. Gebruik dus nooit dezelfde helm na een ongeval en koop altijd een nieuwe helm.

Levensduur

De levensduur van een helm is van meerdere factoren afhankelijk. Wel is het goed om te weten dat er om de zoveel jaren er een nieuw exemplaar moet worden aangeschaft. Dit is afhankelijk van het material, hoe je de helm hebt gebruikt, etc. Indien de helm aan de buitenkant na een valpartij niet beschadigd lijkt, kan deze toch aan de binnenkant beschadigd zijn zonder dat het zichtbaar is. Het is belangrijk om het zekere voor het onzekere te nemen en dan op zoek te gaan naar een andere helm. Overigens kan ook een splinternieuwe helm die op de grond is gevallen,  onzichtbare schade hebben opgelopen. 

Lees hier tips voor de onderhoud van een helm.

Best geteste motor- en scooterhelmen

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

 > Profiteer van kortingen tot wel 40%: Bekijk nu de scooter helm!

Opbouw helm

Een helm bestaat uit twee lagen en heeft dan ook niet alleen een buitenschaal, maar ook een binnenschaal. Bij een ongeval kan het zo zijn dat de buitenschaal als het ware veert en daarna de originele vorm weer krijgt. Het lijkt er dan op dat de helm nog intact is, maar de binnenschaal kan door de klap wel kapot zijn. Het materiaal van de binnenschaal zal bij een val op het hoofd naar binnen worden gedrukt. Laat je de helm uit je handen vallen, dan kan de binnenschaal al schade oplopen.

Geen tweedehands helm gebruiken

Om bovenstaande redenen wordt afgeraden om een tweedehands helm aan te schaffen. Niemand kan immers van de buitenkant zien of de helm nog in een goede staat is of dat er onzichtbare schade van toepassing is. Nog een reden om niet een gebruikte helm van een ander te dragen, is dat de helm zich naar het hoofd van de gebruiker vormt. Een tweedehands helm zal dan ook vrijwel nooit perfect om het eigen hoofd aansluiten. 

> De Shark Raw: Gratis verzending op het gehele assortiment!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen