Help? Mijn helm maakt te veel geluid bij hoge snelheden!

Tijdens het rijden op een motor kan er bij een hoge snelheid hinder worden ervaren van geluid. Het is in de eerste plaats afhankelijk van het soort helm en de relatie tussen te veel geluid bij het rijden met hoge snelheid. Het ene type helm zal meer geluidsoverlast opleveren dan het andere type helm.

Er zijn uiteraard verschillende oplossingen beschikbaar om te voorkomen dat er geluidsoverlast wordt ondervonden bij het met een hoge snelheid rijden op een motor. Overigens kan er wat dat betreft nog wel een onderscheid gemaakt worden tussen het rijden met een helm in combinatie met een bluetooth set of het rijden op de motor met een helm die daar niet in voorziet.

Helm te veel geluid

Een voor de hand liggende oplossing bij te veel geluid tijdens het rijden op de motor is het gebruikmaken van gehoorbescherming. Zo kunnen er tijdens het rijden oordoppen gedragen worden die het geluid van buitenaf reduceren. Door oordoppen te dragen wordt de hinder door windruis namelijk beperkt. Ook kan het communicatiesysteem met het dragen van de juiste oordoppen gewoon functioneren.

In het verleden is er wel eens een onderzoek uitgevoerd in samenwerking tussen de ANWB en het motormagazine Motorrad uit Duitsland. Er zijn toen twintig helmen getest in uiteenlopende prijsklassen en wat bleek? Uit de test kwam naar voren dat er geen enkele geteste helm een afdoende bescherming bood tegen beschadiging van het gehoor door windruis.

Tijdens de test werd het aantal dB gemeten bij 100 kilometer per uur en bij 130 kilometer per uur. De gemiddelde testwaarde kwam bij 100 kilometer per uur uit op 94,3 dB en bij 130 kilometer per uur op gemiddeld 100,5 dB.

Overigens kan er wel een onderscheid gemaakt worden tussen lawaaierige helmen en de zogenoemde stille helmen. Een jethelm laat meer windruis toe bij hoge snelheden in vergelijking met een integraalhelm. Dat komt doordat een integraalhelm meer bescherming biedt doordat het hoofd en gezicht van volledige bescherming zijn voorzien. Bij een jethelm is er sprake van een open gezicht.

Verder zijn er naast het type en model helm ook een aantal andere factoren die een rol spelen bij windruis en geluidsoverlast. Het type motor is bijvoorbeeld een factor, maar ook de zithouding op de motor en het rijgedrag zijn van invloed op een teveel aan geluid. Zelfs als er sprake is van een stille helm kan het zo zijn dat de wind precies zo tegen het ruitje komt dat het nog niet als stil wordt ervaren.

Indien het echt als storend wordt ervaren, dan kan wellicht het beste de keuze worden gemaakt om oordoppen volledig op maat te laten maken in plaats van standaard oordoppen te gebruiken. Dat vergt wel een kleine investering, maar is zeker een optie. Een goedkoper alternatief is om van schuimoordoppen gebruik te maken.

  • Type helm
  • Oordoppen
  • Type motor
  • Zithouding 
  • Rijgedrag

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Artikel >> fietsen & helmen: hoe werkt dit in de praktijk