Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Help? Mijn helm maakt te veel geluid bij hoge snelheden!

Tijdens het rijden op een motor kan er bij een hoge snelheid hinder worden ervaren van geluid. Het is in de eerste plaats afhankelijk van het soort helm en de relatie tussen te veel geluid bij het rijden met hoge snelheid. Het ene type helm zal meer geluidsoverlast opleveren dan het andere type helm.

Er zijn uiteraard verschillende oplossingen beschikbaar om te voorkomen dat er geluidsoverlast wordt ondervonden bij het met een hoge snelheid rijden op een motor. Overigens kan er wat dat betreft nog wel een onderscheid gemaakt worden tussen het rijden met een helm in combinatie met een bluetooth set of het rijden op de motor met een helm die daar niet in voorziet.

Helm te veel geluid

Een voor de hand liggende oplossing bij te veel geluid tijdens het rijden op de motor is het gebruikmaken van gehoorbescherming. Zo kunnen er tijdens het rijden oordoppen gedragen worden die het geluid van buitenaf reduceren. Door oordoppen te dragen wordt de hinder door windruis namelijk beperkt. Ook kan het communicatiesysteem met het dragen van de juiste oordoppen gewoon functioneren.

In het verleden is er wel eens een onderzoek uitgevoerd in samenwerking tussen de ANWB en het motormagazine Motorrad uit Duitsland. Er zijn toen twintig helmen getest in uiteenlopende prijsklassen en wat bleek? Uit de test kwam naar voren dat er geen enkele geteste helm een afdoende bescherming bood tegen beschadiging van het gehoor door windruis.

Tijdens de test werd het aantal dB gemeten bij 100 kilometer per uur en bij 130 kilometer per uur. De gemiddelde testwaarde kwam bij 100 kilometer per uur uit op 94,3 dB en bij 130 kilometer per uur op gemiddeld 100,5 dB.

Overigens kan er wel een onderscheid gemaakt worden tussen lawaaierige helmen en de zogenoemde stille helmen. Een jethelm laat meer windruis toe bij hoge snelheden in vergelijking met een integraalhelm. Dat komt doordat een integraalhelm meer bescherming biedt doordat het hoofd en gezicht van volledige bescherming zijn voorzien. Bij een jethelm is er sprake van een open gezicht.

Verder zijn er naast het type en model helm ook een aantal andere factoren die een rol spelen bij windruis en geluidsoverlast. Het type motor is bijvoorbeeld een factor, maar ook de zithouding op de motor en het rijgedrag zijn van invloed op een teveel aan geluid. Zelfs als er sprake is van een stille helm kan het zo zijn dat de wind precies zo tegen het ruitje komt dat het nog niet als stil wordt ervaren.

Indien het echt als storend wordt ervaren, dan kan wellicht het beste de keuze worden gemaakt om oordoppen volledig op maat te laten maken in plaats van standaard oordoppen te gebruiken. Dat vergt wel een kleine investering, maar is zeker een optie. Een goedkoper alternatief is om van schuimoordoppen gebruik te maken.

• Type helm
• Oordoppen
• Type motor
• Zithouding
• Rijgedrag

Verder is het ook van belang dat de helm goed past, want als een helm het hoofd niet goed omsluit zal er vaker sprake zijn van geluidsoverlast.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Artikel >> fietsen & helmen: hoe werkt dit in de praktijk

Hoge snelheden

Er kan van alles gezegd worden over het type helm en het dragen van oordoppen, maar bij het rijden met hoge snelheden en te veel geluid zijn een aantal factoren zoals al even gezegd van invloed. Het ligt namelijk niet alleen aan het type helm of er sprake is van te veel geluid. Het draait namelijk vooral om de motor, houding, eventuele kuip(ruit) en om de pasvorm van de helm.

Ongeacht het merk en type helm zal ook een stille helm nog geluid doorlaten en zeker als er met hoge snelheden wordt gereden. Zelfs bij de meest stille helm kan er nog een vorm van turbulentie onder de helm worden ervaren. Dat is dan ook een reden dat er als oplossing vaak gekozen wordt voor het dragen van oordoppen als er met grote snelheden gereden gaat worden met de motor.

Bij het kopen van een nieuwe helm kan uiteraard rekening worden gehouden met het type helm dat windruis het meest buitensluit. Daarbij is het van belang om op de pasvorm te letten, want zoals gezegd, een niet goed passende helm kan ook voor geluidsoverlast zorgen. Eventueel kunnen ervaringen van andere motorrijders van pas komen bij het maken van een keuze.

> Verzending = gratis: Bekijk nu de Vespa helm!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Veelgestelde vraag: wat betekent verluchting bij een helm?

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen