Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Helm iets te krap of iets te ruim kopen?

Bij het kopen van een helm is de juiste helmmaat natuurlijk van het grootste belang. Het is nu eenmaal zo dat een helm zo goed mogelijk om het hoofd moet aansluiten om van een optimale veiligheid en bescherming te kunnen spreken. In de eerste plaats is het dus belangrijk om van de juiste helmmaat uit te gaan.

Het kopen van een te grote helm die ruim zit is in elk geval niet het beste idee, want in dat geval wordt er onvoldoende bescherming geboden. Een te ruime helm heeft niet zoals bij een helm die past de neiging om zich aan de vorm van het hoofd aan te passen. Dat kan gewoonweg niet doordat er sprake is van te veel ruimte tussen de binnenschaal en het hoofd.

Helm te krap

Als een helm te krap zit, dan kan het zijn dat er nog aanpassing aan de vorm van het hoofd moet plaatsvinden. Blijft een helm echter ook na regulier gebruik nog te krap zitten, dan is dat niet comfortabel tijdens het rijden. Er kan zelfs hoofdpijn ontstaan doordat er dan sprake is van een constante druk op het voorhoofd.

Indien er sprake is van een keuze tussen het kopen van een helm die net iets te krap zit of net iets te ruim zit, dan wordt doorgaans toch de voorkeur gegeven aan de eerste optie. Het moet echter niet zo zijn dat de helm zo krap zit dat er sprake is van beknelling of dat er steeds hoofdpijn ontstaan als er met de helm op wordt gereden.

Het voordeel van een iets te krappe helm is dat de binnenvoering na verloop van tijd nog wel wat van vorm verandert doordat het materiaal zich gaat aanpassen aan de vorm van je hoofd. Dat is bij een te ruime helm natuurlijk niet het geval. Als het de bedoeling is om een tochtmuts onder de helm te dragen, dan kan daar eventueel bij het bepalen van de juiste maat rekening mee worden gehouden.

• Druk op het voorhoofd
• Beknelling
• Hoofdpijn
• Binnenvoering past zich aan hoofd aan

Koop nooit een tweedehands helm. Lees hier het artikel over de levensduur van een helm.

Best geteste helmen

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Helm te ruim

Als een motor- of scooterhelm te ruim wordt gekocht, dan is dat direct te merken. Als een te ruime helm namelijk op het hoofd wordt gezet, dan voelt het alsof deze los om het hoofd zit. De helmen schuiven bovendien zeer gemakkelijk om het hoofd en kan bewogen worden als deze eenmaal om het hoofd zit en vastgemaakt.

Een goede helm dient redelijk strak te zitten en daar is bij een te ruime helm natuurlijk geen sprake van. Als er nu al een helm is gekocht die te ruim zit, dan kan nog nagegaan worden of het mogelijk is om wangstukken aan te schaffen. Door de wangstukken kan de helm beter om het hoofd aansluiten. Er zijn meerdere fabrikanten die wangstukken aanbieden met keuze uit verschillende maten.

Mocht de helm ietsjes te ruim zitten, dan kan ook overwogen worden om bijvoorbeeld een tochtmuts te dragen, bij een jethelm is dit bijvoorbeeld sowieso verstandig om een muts of sjaal tegen de kou te dragen. Verder geldt dat een helm echt te ruim zit op het moment dat je aan het rijden bent op de snelweg en je het gevoel krijgt dat de helm als het ware omhoog getild wordt.

• Zit te los
• Gevoel dat helm omhoog getild wordt
• Oplossen met wangstukken
• Tochtmuts dragen

Helmmaat meten

Om te voorkomen dat een helm te krap of te ruim wordt gekocht, wordt uiteraard aangeraden om eerst de helmmaat te meten. De helmmaten variëren van heel klein tot heel groot, zodat er voor iedereen een passende helm te vinden is. De maat wordt ongeveer 2 tot 2,5 cm boven de wenkbrauwen gemeten door het aanbrengen van een meetlint of centimeterband rond het hoofd. Daaruit komt een aantal centimeters naar voren en aan de hand daarvan kan in de matentabel gekeken worden welke maat daar perfect bij aansluit. Hier vind je meer informatie over het berekenen van de maat van een helm.

In principe mag je ervan uitgaan dat een nieuwe helm niet te los moet zitten, maar eerder wat strak moet aanvoelen. Alleen als het knelt, dan is het weer niet goed. Knellen aan de zijkant is dan weer wat minder erg in vergelijking met knellen en druk op het voorhoofd. Een scooter- of motorhelm moet dusdanig passen dat er nog een vinger tussen de helm en het voorhoofd moet kunnen passen. 

Wil je na het lezen van het artikel een nieuwe helm kopen? Bestel een Shark Evoline 3 helm vóór 23.59 uur en je ontvangt de nieuwe helm de volgende dag in huis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

 

> Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd: Bekijk nu de Shark Raw!

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen