Is het dragen van een helm op een bromfiets en snorscooter verplicht?

Of het dragen van een snorfiets helm al dan niet verplicht is, zal onder meer afhankelijk zijn van het type voertuig. Daarnaast zijn er voorschriften met betrekking tot het dragen van een snorfiets helm indien er een bepaald aantal km per uur wordt gereden. Wij leggen graag uit of er een helmplicht voor de scooter geldt en hoe dit dan precies werkt.

Helmplicht bromfiets en helmplicht snorfiets: hoe werkt het?

Op een motor of scooter rijden zonder helm is verboden. Sinds 1972 geldt de helmplicht voor motorrijders en vanaf 1975 ook voor bromfietsen en hun medepassagiers. Onder bromfietsen worden scooters en brommers met geel kenteken verstaan. Voor snorfietsen (met blauw kenteken) geldt overigens dat wanneer je voertuig niet harder kan dan 25 km/u, dat een helm niet verplicht is. Overigens geldt deze uitzondering niet meer in grote steden als Amsterdam. Hier is een helm verplicht, ook wanneer je niet harder mag dan 25 km/u. Heb je zin om even te toeren door Amsterdam, houd er dan rekening mee dat hier een helmplicht voor een snorscooter ook geldt.

Het kan zomaar zijn dat de helmplicht van de snorfiets binnenkort aangepast wordt. Om de verkeersveiligheid te verhogen, wordt er momenteel onderzoek gedaan naar het nut van een algehele helmplicht voor snorfietsen. Houd dus het nieuws rondom de helmplicht snorscooter goed in de gaten, in 17 grote steden wordt hier namelijk al naar gekeken.

Helm verplicht op bromfiets

In het RVV 1990 staat in artikel 60 vermeld dat bestuurders en passagiers van een bromfiets verplicht zijn om een snorfiets helm te dragen. Daarbij wordt verder vermeld dat de snorfiets helm goed passend dient te zijn en door middel van een sluiting op het hoofd bevestigd moet worden. Ook is het belangrijk dat de snorfiets helm over een goedkeuringsmerk beschikt, zoals ECE 22.05.

Er zijn dan ook duidelijk regels ten aanzien van de verplichting om een helm op een bromfiets te dragen. Als er zonder helm op een bromfiets wordt gereden, dan geldt dat er bij constatering daarvan een boete kan worden opgeld. De boete kan eveneens worden opgelegd als de helm niet op een deugdelijke wijze wordt gedragen. Bijvoorbeeld als de sluiting niet is vastgemaakt of als de helm los half over het hoofd wordt gedragen. Dat er een boete kan worden verstrekt, moet eigenlijk niet de reden zijn om een helm te dragen, want het gaat vooral om de bescherming van het hoofd. Dat is de belangrijkste reden om een helm te dragen tijdens het rijden op een bromfiets of achterop te zitten als passagier.

  • Artikel 60 RVV 1990
  • Goed passende helm
  • Sluiting vast
  • Boete bij niet dragen helm
  • Boete bij niet op de juiste wijze dragen van helm

Meer weten over de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?

> Tot wel 40% korting: crosshelm & integraal helmen!

Helmplicht in Amsterdam: ingangsdatum 8 april 2019

Let op: vanaf 8 april 2019 geldt er een helmplicht voor snorfietsers & snorscooters in Amsterdam. Lees dit artikel 'Helm verplicht voor snorscooters / snorfietsers in Amsterdam: ingangsdatum > 8 april 2019'. 

Dit zijn op dit moment de best geteste helmen

Scooterhelmen

Shark CityCruiser Blank - Zwart
Shark CityCruiser Blank - Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,99 Vanaf  166,02
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Stelvio - Crème
Vinz Stelvio - Crème
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Trafori - Zwart
Vinz Trafori - Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen: Shark Raw helm of Schuberth C4 Pro in huis!

Helm niet verplicht op snorscooter

Een snorscooter is een afgeleide versie van een scooter, maar verschilt doordat er met een snorscooter in Nederland niet harder gereden mag worden dan 25 km per uur. voor snorfietsen geldt dan ook dat het dragen van een snorfiets helm niet verplicht is. In Amsterdam is dit niet meer van toepassing. Meer hierover kun je hier lezen.

In grote steden als Amsterdam rijden er gemiddeld genomen veel snorscooters met een maximale snelheid van 25 km per uur die op het fietspad rijden. Dat heeft invloed op de veiligheid van fietsers. Als de snorscooters niet meer op het fietspad mogen rijden, maar naar de rijbaan worden verplaatst, dan zal het ook nodig zijn om een snorfiets helm te dragen.

Met een snorscooter is het mogelijk om op een fietspad te rijden doordat er niet sneller gereden mag worden dan 25 km per uur. Met het een brommer waarmee maximaal 45 kilometer per uur mag worden gereden, geldt dat het niet is toegestaan om van het fietspad gebruik te maken. De brommers moeten dan ook op de hoofdweg rijden. In België is het wel verplicht om tijdens het rijden op een snorfiets net als tijdens het rijden op een bromfiets een snorfiets helm dragen. Snorfietsers dienen wel van een fietspad gebruik te maken indien er een fietspad aanwezig is. 

Gebruik een snorfiets helm nooit een tweede keer na een ongeval. De snorfiets helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het vervangen van een helm.

> Goed communiceren tijdens het toeren? Ga voor een Sharktooth Prime communicatieset.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Snorscooter helm of bromfiets helm kopen

Of er nu een helmplicht voor de snorscooter geldt of niet: er kan altijd de keuze worden gemaakt om een snorfiets helm te dragen tijdens het rijden op bijvoorbeeld een snorscooter. De bescherming van het hoofd is daarbij belangrijk. Bij een helm kopen kan uiteraard rekening worden gehouden met het design. Bij het rijden op een snorscooter is het kopen van een jethelm of vespa helm  bijvoorbeeld erg populair. Het design is hip en trendy, oftewel een snorfiets helm die perfect aansluit op de stijl van bijvoorbeeld een retro snorscooter.

 Ook voor brommerrijders is er een ruime keuze uit allerlei soorten scooterhelmen. Bij een snorfiets helm kopen kan bijvoorbeeld de keuze worden gemaakt tussen jethelmen fashion helmen, integraalhelmen en systeemhelmen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Bekijk ook eens onze motorhelmen, met onder andere de Scorpion 390 & Scorpion 920 helmen: Verzending = gratis!