Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is het dragen van een helm op een bromfiets en snorscooter verplicht?

Of het dragen van een helm al dan niet verplicht is, zal onder meer afhankelijk zijn van het type voertuig. Daarnaast zijn er voorschriften met betrekking tot het dragen van een helm indien er een bepaald aantal km per uur wordt gereden. Er zijn dan ook meerdere aspecten die in aanmerking genomen kunnen worden om te bepalen of het dragen van een helm al dan niet verplicht is.

Het dragen van een helm tijdens het rijden op een bromfiets of snorscooter draagt ongeacht een eventuele verplichting altijd bij aan de veiligheid. Het hoofd wordt namelijk beschermd als er sprake is van een ongeluk. Met betrekking tot het verplicht dragen van een helm zijn er voorschriften vastgesteld die wettelijk zijn vastgelegd.

Helm verplicht op bromfiets

In het RVV 1990 staat in artikel 60 vermeld dat bestuurders en passagiers van een bromfiets verplicht zijn om een helm te dragen. Daarbij wordt verder vermeld dat de helm goed passend dient te zijn en door middel van een sluiting op het hoofd bevestigd moet worden. Ook is het belangrijk dat de helm over een goedkeuringsmerk beschikt, zoals ECE 22.05.

Er zijn dan ook duidelijk regels ten aanzien van de verplichting om een helm op een bromfiets te dragen. Als er zonder helm op een bromfiets wordt gereden, dan geldt dat er bij constatering daarvan een boete kan worden opgeld. De boete kan eveneens worden opgelegd als de helm niet op een deugdelijke wijze wordt gedragen.

Bijvoorbeeld als de sluiting niet is vastgemaakt of als de helm los half over het hoofd wordt gedragen. Dat er een boete kan worden verstrekt, moet eigenlijk niet de reden zijn om een helm te dragen, want het gaat vooral om de bescherming van het hoofd. Dat is de belangrijkste reden om een helm te dragen tijdens het rijden op een bromfiets of achterop te zitten als passagier.

• Artikel 60 RVV 1990
• Goed passende helm
• Sluiting vast
• Boete bij niet dragen helm
• Boete bij niet op de juiste wijze dragen van helm

Meer weten over de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?

Dit zijn op dit moment de best gesteste helmen

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen uw huis Shark Raw helm in huis!

Helm niet verplicht op snorscooter

Een snorscooter is een afgeleide versie van een scooter, maar verschilt doordat er met een snorscooter in Nederland niet harder gereden mag worden dan 25 km per uur. voor snorfietsen geldt dan ook dat het dragen van een helm niet verplicht is. Overigens zijn er wat dat betreft wellicht veranderingen op komst, want er wordt al enige jaren voor gepleit om ook voor het rijden met een snorfiets of snorscooter een helm verplicht te stellen.

In grote steden als Amsterdam rijden er gemiddeld genomen veel snorscooters met een maximale snelheid van 25 km per uur die op het fietspad rijden. Dat heeft invloed op de veiligheid van fietsers. Als de snorscooters niet meer op het fietspad mogen rijden, maar naar de rijbaan worden verplaatst, dan zal het ook nodig zijn om een helm te dragen.

Met een snorscooter is het mogelijk om op een fietspad te rijden doordat er niet sneller gereden mag worden dan 25 km per uur. Met het een brommer waarmee maximaal 45 kilometer per uur mag worden gereden, geldt dat het niet is toegestaan om van het fietspad gebruik te maken. De brommers moeten dan ook op de hoofdweg rijden. In België is het wel verplicht om tijdens het rijden op een snorfiets net als tijdens het rijden op een bromfiets een helm dragen. Snorfietsers dienen wel van een fietspad gebruik te maken indien er een fietspad aanwezig is. 

Gebruik een helm nooit een tweede keer na een ongeval. De helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het vervangen van een helm.

Helm kopen

Of het nu verplicht is of het niet, er kan altijd de keuze worden gemaakt om een helm te dragen tijdens het rijden op bijvoorbeeld een snorscooter. De bescherming van het hoofd is daarbij belangrijk. Bij een helm kopen kan uiteraard rekening worden gehouden met het design. Bij het rijden op een snorscooter is het kopen van een jethelm of vespa helm  bijvoorbeeld erg populair. Het gezichtsveld wordt helemaal vrij gelaten en door het design is er ook nog sprake van een hippe en trendy helm die perfect aansluit op de stijl van bijvoorbeeld een retro snorscooter.

 Ook voor brommerrijders is er een ruime keuze uit allerlei soorten scooterhelmen. Bij een helm kopen kan bijvoorbeeld de keuze worden gemaakt tussen jethelmen fashion helmen, integraalhelmen en systeemhelmen.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Bekijk ook eens onze motorhelmen: Verzending = gratis!

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen