Is het dragen van een helm op een bromfiets en snorscooter verplicht?

Ben jij een fervente motorrijder? Dan weet je dat een helm niet alleen een modieus item is – merkbaar aan de vele sportieve, retro en aerodynamische modellen helmen uit onze collectie – maar vooral ook een veilige. Afhankelijk van het soort voertuig waarop je rijdt zul je wel of niet een helm hoeven dragen. Maak jij de wegen (on)veilig op je snorfiets? Lange tijd was een helm niet per se noodzakelijk. Mensen kochten wel eens een helm als statement piece op een snorscooter, maar nodig was het niet. Dat verandert per 1 juli 2022. Alles en meer over de helmplicht lees je hier.

Helmplicht bromfiets en helmplicht snorfiets: hoe werkt het?

Een helmplicht voor scooters. Hoe werkt dat precies? Allereerst is er wat achtergrondinformatie nodig. Waarschijnlijk weet je ook wel dat er scherpe regels zijn opgesteld voor het dragen van een helm op bepaalde motorvoertuigen. Rijd je op een motor of scooter? Dan is een helm een essentieel onderdeel van je rijuitrusting. Sterker nog: het is verboden om zonder te rijden.

  • Sinds 1972 geldt de helmplicht voor motorrijders
  • Vanaf 1975 geldt de helmplicht ook voor bromfietsen en hun medepassagiers. Onder bromfietsen worden scooters en brommers met geel kenteken verstaan
  • Snorfietsers zullen vanaf 1 juli 2022 een helm moeten gaan dragen

Waar snorfietsers – te herkennen aan een blauw kentekenplaat – eerder nooit een helm hoefden te dragen, zal dit per 1 juli 2022 veranderen. Dit heeft het kabinet besloten na een oproep van artsen. Gaat jouw kostbare bezit niet harder dan 25 km per uur? Dan valt je tweewieler onder de snorfiets en kun je binnenkort een mooie helm uitzoeken om de verkeersveiligheid te vergroten.

In grote steden als Amsterdam gold de helmplicht vanaf april 2021. Binnen de ring A10 moeten snorfietsers op de rijbaan rijden en een helm dragen. Meer hierover kun je hier lezen.

Helm verplicht op bromfiets

In het RVV 1990 staat in artikel 60 vermeld dat bestuurders en passagiers van een bromfiets verplicht zijn om een snorfiets helm te dragen. Daarbij wordt verder vermeld dat de snorfiets helm goed passend dient te zijn en door middel van een sluiting op het hoofd bevestigd moet worden. Ook is het belangrijk dat de snorfiets helm over een goedkeuringsmerk beschikt, zoals ECE 22.05.

Er zijn dan ook duidelijk regels ten aanzien van de verplichting om een helm op een bromfiets te dragen. Als er zonder helm op een bromfiets wordt gereden, dan geldt dat er bij constatering daarvan een boete kan worden opgeld. De boete kan eveneens worden opgelegd als de helm niet op een deugdelijke wijze wordt gedragen. Bijvoorbeeld als de sluiting niet is vastgemaakt of als de helm los half over het hoofd wordt gedragen. Dat er een boete kan worden verstrekt, moet eigenlijk niet de reden zijn om een helm te dragen, want het gaat vooral om de bescherming van het hoofd. Dat is de belangrijkste reden om een helm te dragen tijdens het rijden op een bromfiets of achterop te zitten als passagier.

  • Artikel 60 RVV 1990
  • Goed passende helm
  • Sluiting vast
  • Boete bij niet dragen helm
  • Boete bij niet op de juiste wijze dragen van helm

Meer weten over de verschillen tussen ECE gekeurde helmen?

> Tot wel 40% korting: crosshelm & integraal helmen!

Helm wel of niet verplicht op snorscooter?

Een snorscooter is een afgeleide versie van een scooter, maar verschilt doordat er met een snorscooter in Nederland niet harder gereden mag worden dan 25 km per uur. Voor snorfietsen geldt momenteel nog dat het dragen van een snorfiets helm niet verplicht is. In navolging van de regels voor snorfietsers in België - In België is het al verplicht om tijdens het rijden op een snorfiets net als tijdens het rijden op een bromfiets een snorfiets helm dragen - verandert vanaf 1 juli 2022.

Helmplicht in Amsterdam: vanaf 8 april 2019

Na enige commotie na de bekendmaking van de helmplicht in Amsterdam zijn snorfietsers inmiddels toch aan de helmplicht gewend geraakt en zie je in het straatbeeld niet anders. In grote steden als Amsterdam reden er gemiddeld veel snorscooters met een maximale snelheid van 25 km per uur op het fietspad. Door de grote invloed op de veiligheid van fietsers werd er vanuit artsen een oproep aan het kabinet gedaan om snorscooters hier te weren. Het kabinet gaf hier gehoor aan. Sinds april 2021 rijden Amsterdamse snoorscooterrijders niet langer op het fietspad. Ze zijn verplaatst naar de rijbaan én dragen een helm.

Let op: gebruik een snorfiets helm nooit een tweede keer na een ongeval. De snorfiets helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het vervangen van een helm.

> Goed communiceren tijdens het toeren? Ga voor een Sharktooth Prime communicatieset.

Snorscooter helm of bromfiets helm kopen

Of er nu een helmplicht voor de snorscooter geldt of niet: er kan altijd de keuze worden gemaakt om een snorfiets helm te dragen tijdens het rijden op bijvoorbeeld een snorscooter. De bescherming van het hoofd is daarbij belangrijk. Bij een helm kopen kan uiteraard rekening worden gehouden met het design. Bij het rijden op een snorscooter is het kopen van een jethelm of vespa helm bijvoorbeeld erg populair. Het design is hip en trendy, oftewel een snorfiets helm die perfect aansluit op de stijl van bijvoorbeeld een retro snorscooter.

Ook voor brommerrijders is er een ruime keuze uit allerlei soorten scooterhelmen. Bij een snorfiets helm kopen kan bijvoorbeeld de keuze worden gemaakt tussen jethelmen fashion helmen, integraalhelmen en systeemhelmen.

Dit zijn op dit moment de best geteste helmen

Scooterhelmen

Scorpion EXO-Combat Evo Solid - Mat Zwart
Scorpion EXO-Combat Evo Solid - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  199,90 Vanaf  179,90
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC I40 - Mat Grijs
HJC I40 - Mat Grijs
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  119,95 Vanaf  101,96
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Fiori - Mat Grijs / Wit
Vinz Fiori - Mat Grijs / Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Vandaag vóór 23:59 uur besteld = morgen: Shark Raw helm of Schuberth C4 Pro in huis!

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Snorscooter helm of bromfiets helm kopen

Of er nu een helmplicht voor de snorscooter geldt of niet: er kan altijd de keuze worden gemaakt om een snorfiets helm te dragen tijdens het rijden op bijvoorbeeld een snorscooter. De bescherming van het hoofd is daarbij belangrijk. Bij een helm kopen kan uiteraard rekening worden gehouden met het design. Bij het rijden op een snorscooter is het kopen van een jethelm of vespa helm  bijvoorbeeld erg populair. Het design is hip en trendy, oftewel een snorfiets helm die perfect aansluit op de stijl van bijvoorbeeld een retro snorscooter.

Ook voor brommerrijders is er een ruime keuze uit allerlei soorten scooterhelmen. Bij een snorfiets helm kopen kan bijvoorbeeld de keuze worden gemaakt tussen jethelmen fashion helmen, integraalhelmen en systeemhelmen.

Bekijk ook eens onze motorhelmen, met onder andere de Scorpion 390 & Scorpion 920 helmen: Verzending = gratis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Andere interessante onderwerpen: