Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is een fietshelm in 2017 verplicht?

In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht, maar er wordt wel aangeraden om een helm op de fiets te dragen. Er gebeuren met fietsers veel ongelukken in het verkeer en als het hoofd onbeschermd is tijdens een valpartij, dan kan er letselschade ontstaan. Overigens geldt dat de meeste fietsers nog geen fietshelm dragen, afgezien van bijvoorbeeld racefietsers, kinderen en mountainbikers.

Het is in bepaalde landen wel verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen. Dat is bijvoorbeeld het geval in landen als Zweden en Zwitserland. Het dragen van een helm tijdens het fietsen draagt bij aan de veiligheid. Tijdens veel activiteiten is het dragen van een helm al normaal, bijvoorbeeld tijdens het skaten en wielrennen. In Nederland is men echter niet gewend om tijdens het fietsen een helm te dragen en er geldt geen verplichting. Wel wordt steeds gekeken naar mogelijkheden om het dragen van een fietshelm te stimuleren. 

Fietshelm verplicht voor kinderen en ouderen?

Het is voor kinderen en ouderen in 2017 niet verplicht om een fietshelm te dragen, maar in het begin van dit jaar hebben de resultaten van een onderzoek geleid tot het invoeren van een verplichting voor het dragen van een fietshelm door kinderen en ouderen. De ANWB en onderzoeksbureau SWOV hebben een onderzoek uitgevoerd en daaruit is gebleken dat er een aantal drastische maatregelen genomen moet worden om het aantal slachtoffers in het verkeer te beperken.

Het onderzoeksrapport telt meerdere maatregelen en één daarvan is het invoeren van een helm voor kinderen en ouderen die op de fiets deelnemen aan het verkeer. Er is een aantal jaar geleden een campagne geweest om het dragen van een fietshelm te stimuleren en daarvoor werd de slogan ´Gebruik je kop, helm op´ gebruikt. Het doel van de campagne om senioren te stimuleren een fietshelm te dragen, is echter niet geslaagd, want nog altijd zijn er maar weinig ouderen die een fietshelm dragen.

Het dragen van een fietshelm door kinderen die fietsen, is al meer geaccepteerd. Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en hebben daardoor ook meer kans op ongelukken, waarbij het hoofd bescherming kan krijgen als er een helm wordt gedragen. Overigens kunnen kinderen ook bescherming genieten bij een ouder achterop of voorop de fiets door een helmpje te dragen. Overigens heeft de ANWB zich nu op het standpunt gesteld dat het niet verstandig is om een verplichting door te voeren, maar wordt wel gekeken om het vrijwillig gebruik te stimuleren.

Nut van een fietshelm

Het dragen van een fietshelm heeft als nut dat de klap bij een valpartij of botsing door de helm als eerste wordt opgevangen en daardoor een schok dempende werking heeft. Het is echter wel belangrijk dat de helm op een juiste manier wordt gedragen, want anders kan het zelfs gevaarlijke situaties opleveren bij een ongeluk of valpartij.

De beste manier om kinderen te laten wennen aan het dragen van een fietshelm is direct bij de aankoop van een eerste fiets een fietshelm te aan te schaffen. Zo is het voor het kind vanaf het eerste moment normaal om een helm te dragen tijdens het fietsen. De goedgekeurde fietshelmen zijn van het keurmerk EN1078 voorzien of van EN1080 met betrekking tot kinderhelmen.

Het is belangrijk om de maat te meten voordat een fietshelm wordt aangeschaft en daarvoor zijn matentabellen beschikbaar. De hoofdomtrek kan 2,5 cm boven de wenkbrauwen worden gemeten. Daarvoor kan een meetlint worden gebruikt.

 De helm dient uiteraard ook op de juiste manier gebruikt te worden door de helm recht op het hoofd te zetten en niet schuin. De riempjes onder de kin moeten niet te strak zitten. Dat kan gecontroleerd worden door een vinger ertussen te passen. De sluiting mag echter ook zo loszitten dat deze over de kin geschoven kan worden.

Het is altijd aan te bevelen om een nieuwe helm te kopen en geen tweedehands helm aan te schaffen. Deze kan namelijk beschadigd zijn zonder dat het met het blote oog te zien is dat er niet meer aan de veiligheidsstandaard wordt voldaan. Na vijf jaar dient een fietshelm vervangen te worden, maar bij kinderen in de groei kan dat uiteraard eerder nodig zijn.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Ga je een keer fietsen in Oostenrijk? Lees hier het artikel >> Is een fietshelm verplicht in Oostenrijk.

Shark helmen Caberg helmen Held rugzakken Schuberth helmen Vinz helmen