Vóór 23.59 uur besteld = morgen gratis bezorgd
 • Voor 23.59 uur besteld
  = morgen in huis
 • Gratis verzending op
  gehele assortiment
 • Kies zelf je aflevermoment
  & afleverplek
 • ECE keurmerk op
  alle helmen
 • Wat is mijn maat?

Is het dragen van een fietshelm in Oostenrijk verplicht?

Oostenrijk is een prachtig land om te fietsen tijdens de vakantie of om er zelfs een complete fietsvakantie te houden. In bepaalde landen is het verplicht om tijdens het fietsen een fietshelm te dragen. In Nederland is dat niet het geval en in Oostenrijk is het zo dat de verplichting om een fietshelm te dragen alleen voor kinderen geldt.

Het is al lange tijd verplicht voor kinderen om tijdens het fietsen in Oostenrijk een fietshelm te dragen. Het gaat dan om kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. Wie op fietsvakantie gaat naar Oostenrijk of van plan is om daar tijdens de vakantie te gaan fietsen met kinderen, kan dan ook rekening houden met deze verplichting.

Fietshelm in Oostenrijk

Het is voor kinderen tot en met 12 jaar verplicht om een fietshelm te dragen, maar uiteraard kunnen ook oudere kinderen en volwassenen aan de veiligheid en bescherming denken. Zo kan vrijwillig de keuze worden gemaakt om wel een fietshelm te dragen. Fietsen in een ander land is weer anders in vergelijking met het fietsen in het vlakke Nederland.

Doordat er sprake is van een ander landschap is het ook anders om te fietsen en voor het verhogen van de veiligheid kan dan ook gedacht worden aan het vrijwillig dragen van een fietshelm. Een helm op het hoofd zorgt ervoor dat de eerste klap wordt opgevangen, zodat ernstig letsel aan het hoofd daarmee kan worden voorkomen.

• Verplicht voor kinderen tot en met 12 jaar
• Aan te raden voor oudere kinderen
• Aan te raden voor volwassenen

Dat het anders is om te fietsen in Oostenrijk in vergelijking met Nederland komt alleen al door de aanwezigheid van bergen. Zo zal niet iedereen gewend zijn om een afdaling op de fiets te maken en kan een fietshelm in dat opzicht in elk geval uitkomst bieden om het hoofd te beschermen tegen een onvoorziene valpartij.

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

Tips kopen fietshelm

Als er sprake is van het doorbrengen van een vakantie in Oostenrijk, waarin het plan bestaat om te gaan fietsen of er wordt een fietsvakantie gehouden, dan kan voor vertrek alvast een fietshelm worden aangeschaft. Zoals gezegd is het voor jonge kinderen verplicht om met helm te fietsen en hebben volwassenen daarin de vrije keuze.

Door voor vertrek al een fietshelm te kopen, kan rustig de tijd worden genomen om een goede keuze te maken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de fietshelm over een keurmerk beschikt in de vorm van een label. Goedgekeurde fietshelmen voor kinderen en volwassenen beschikken over het keurmerk EN 1078.

Naast het keurmerk is de juiste maat van groot belang. Een te krappe helm past niet om het hoofd en een helm die te groot is, zal onvoldoende bescherming bieden voor het hoofd als er sprake is van een valpartij met de fiets.

Het bepalen van de juiste maat is eenvoudig en kan met een simpel meetlint worden gedaan. De hoofdomtrek kan vastgesteld worden door 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen te meten. Het aantal centimeters bepaald vervolgend wat de juiste maat is en die kan gevonden worden in de speciale matentabel.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Een fietshelm dient altijd op een goede manier gedragen te worden om optimale bescherming voor het hoofd te kunnen bieden. Dat betekent dat een fietshelm altijd recht op het hoofd moet worden geplaatst in horizontale positie. De fietshelm moet dan ook niet te ver naar achteren worden geschoven, want dan gaat de beschermende functie verloren.

Kinderen kunnen voor de fietsvakantie in Oostenrijk alvast wennen aan het dragen van de fietshelm door deze ook in Nederland te dragen tijdens het fietsen. Voor kinderen zijn er allerlei vrolijk gekleurde fietshelmen beschikbaar met bijvoorbeeld een sportieve of hele stoere uitstraling. Indien je voor oudere kinderen of voor jezelf ook een fietshelm wilt kopen, dan kan er uiteraard met dezelfde tips als hierboven rekening worden gehouden.

Het dragen van een fietshelm kan de kans op letsel aan de hersenen verminderen, zodat het zeker het overwegen waard is om tijdens het fietsen in Oostenrijk met een fietshelm op te fietsen. Overigens zijn er voor racefietsers en mountainbikers speciale fietshelmen beschikbaar, zodat met het fietsdoel in Oostenrijk rekening gehouden kan worden bij het kopen van een fietshelm.

Shark helmen Caberg helmen HJC helmen Schuberth helmen Vinz helmen