ECE keurmerk | Keurmerk Helmen

ECE keurmerk

Het ECE keurmerk is van toepassing op alle soorten helmen die in de collectie van Helmonline.nl zijn opgenomen. Dat is belangrijk om te weten, want het keurmerk helmen geeft aan dat een helm veilig is en uitgebreid aan testen is onderworpen om de veiligheid te testen.

Alle helmen voor zowel het rijden of een brommer, scooter of motor en zijn goedgekeurd met de normering ECE 22.05 voldoen aan de Europese eisen die gesteld worden aan helmen. Het keurmerk wordt niet zonder meer toegekend aan helmen, want ieder nieuw model zal onderworpen worden aan een test. Daarbij wordt onder meer gekeken in welke mate het model de klap opvangt bij een ongeval. Als er sprake is van het voldoen aan de normering, dan kan de helm voorzien worden van het ECE keurmerk en op de markt worden gebracht.

Steekproeven voor keurmerk helmen

Er worden op regelmatige basis steekproeven gehouden om de kwaliteit van helmen te controleren. Indien er sprake is van een complete lading, dan worden enkele helmen steekproefsgewijs getest. Indien er een exemplaar is dat niet door de test heen komt, dan kan de complete lading van de productielijn worden afgekeurd. Het ECE 22.05 keurmerk kan op alle soorten helmen van toepassing zijn, zoals op integraalhelmen, jethelmen, systeemhelmen en kinderhelmen.

Er is nog een ander type markering in de vorm van een CE markering die niet gelijk is aan het ECE keurmerk. Er is bij de CE markering overigens ook geen sprake van een keurmerk, maar van een indicatie dat er voldaan wordt aan de regels. Het testen van de helmen kan in Nederland plaatsvinden, maar ook in alle andere landen die de normering van ECE volgen. Overigens staat deze afkorting voor European Commission for Europe. Deze commissie heeft uitvoering beschreven op welke manier de testen uitgevoerd dienen te worden.

In ieder land wordt dan ook met de strenge normen voor het testen van de helmen rekening gehouden. Het is heel eenvoudig na te gaan in welk land de helm is gekeurd. Dat is namelijk te vinden op het label die zich doorgaans in de binnenvoering bevindt of op de kinband is bevestigd. Er staat dan een E met daarachter een nummer. Als het nummer een ´4´ is, dan betekent dit dat de test of controle in Nederland heeft plaatsgevonden.

ECE 22.05

De cijfercombinatie 22.05 staat voor het pakket keuringseisen waar voor het verkrijgen van het ECE keurmerk aan voldaan moet worden. Er zijn voorlopers geweest van deze cijfercombinatie, zoals 22.02 vanaf 1982 en de cijferreeks 22.04 die laat zien dat de helmen tot medio 2003 op de markt mochten worden gebracht. Het huidige keurmerk betreft ECE 22.05 en het is uiteraard niet ondenkbaar dat er in de toekomst weer een opvolger van komt. Overigens is het typenummer van de helm weer te vinden achter het specifieke ECE keurmerk na de reeks 22.05. Zo is er ook bij helmen die van dezelfde fabrikant afkomstig zijn, maar wel een ander model hebben, steeds sprake van een ander typenummer.

In Nederland mogen tegenwoordig vanwege de strenge eisen alleen nog maar helmen voor de verkoop worden aangeboden die een ECE keurmerk 22.05 hebben. Het keurmerk helmen laat zien dat het model veilig is in gebruik. Overigens worden in Nederland verschillende soorten testen uitgevoerd om de veiligheid te controleren. Dat zijn onder meer:

• Stevigheid
• Slijtvastheid vizier
• Schokabsorptie
• Roll-off
• Vizieropeningen

Bij de stevigheid wordt de vervorming gemeten nadat er druk op het kinstuk en de zijkant van de helm zijn uitgeoefend. Bij de slijtvastheid van het vizier wordt een test uitgevoerd, waarbij er vizierstukken op een schijf worden geplaatst die gaat roteren. Daarna wordt er granulaat over gestort met een tijdslimiet, waarna gekeken kan worden hoe slijtvast het vizier daadwerkelijk is. Bij de schokabsorptie valt de helm vanaf een bepaalde hoogte naar beneden op een aambeeld. Dan is er nog de roll-off test. Hierbij wordt aan de hand van een testhoofd gemeten hoever de helm voorover is gekanteld nadat de achterkant van de helm met geweld omhoog is getrokken. Tot slot wordt de vizieropening getest aan de hand van een vastgestelde meetvorm.

Vanaf 1 maart 2024 zal de nieuwe ECE 22.06 norm de nieuwe standaard worden. Wil je hier meer over weten, klik dan hier

ECE keurmerk, pasvorm, design en comfort

Er is een voordeel bij de helmen van Helmonline.nl en dat is niet gecontroleerd hoeft te worden of het ECE keurmerk van toepassing is. Alle helmen zijn zoals gezegd namelijk voorzien van het keurmerk ECE 22.05. Met de veiligheid zit het dan ook goed. Het is bij het kopen van een helm nog belangrijk om rekening te houden met de pasvorm, design en het comfort. Er zijn verschillende typen motorrijders en rijders op scooters, waarvoor steeds een ander type helm met ECE keurmerk geschikt kan zijn. Een crosshelm is bijvoorbeeld ideaal voor motorcrossers en een moderne integraalhelm of jethelm kan weer voor een ander soort rijders ideaal zijn.

Er is qua kleur, design, pasvorm en comfort veel mogelijk en wij bieden dan ook alle soorten en modellen aan in de collectie. Voor het meten van de ideale pasvorm is de maat van de helm met ECE keurmerk belangrijk. Het is eenvoudig om bijvoorbeeld de maat van een motorhelm te meten door de omtrek van het hoofd boven de wenkbrauwen te meten in centimeters. Door vervolgens in de matentabel te kijken, wordt duidelijk welke maat de beste pasvorm voor het hoofd biedt. Qua comfort zijn er weer andere aspecten die erbij komen kijken, want dat is in de eerste plaats persoonlijk. Er kan bijvoorbeeld waarde worden gehecht aan de aanwezigheid van een luchtventilatiesysteem of aan een binnenvoering die uitneembaar is en uit hygiënisch oogpunt kan worden gewassen.

Keurmerk helmen bij Helmonline.nl

Het aanbod met keurmerk helmen bij Helmonline.nl is groot en veelzijdig, zodat er voor iedere rijder op een motor, scooter of brommer een passend exemplaar kan worden gevonden. Het is raadzaam om eens in de zoveel jaar een nieuwe helm te kopen, want ook keurmerk helmen gaan niet zonder meer een leven lang mee. De fabrikanten verschillen met betrekking tot de levensduur van keurmerk helmen overigens van mening, maar er kan van een gemiddelde periode van 5 tot 7 jaar worden uitgegaan dat het weer tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe helm met ECE keurmerk.

De levensduur wordt bij helmen van glasvezel of van polycarbonaat dat behandeld is met een laklaag onder meer bepaald door de binnenschaal en de voering. Indien er sprake is van een onbehandelde helm van polycarbonaat, dan geldt dat het materiaal eerder uithardt en er sprake is van een minder lange levensduur. Bij ECE keurmerk helmen zijn er doorgaans twee typen sluitingen te onderscheiden, namelijk de dubbel D-sluiting en de kliksluiting. De dubbel D-sluiting is goedgekeurd voor de racerij doordat deze niet los zal schieten als er kracht op komt te staan, maar juist vaster wordt gezet. Een kliksluiting is praktisch, want deze kan met de handschoenen aan zelfs worden bediend. Bij alle helmen met het ECE 22.05 keurmerk staan de specificaties vermeld en kan meer informatie worden gevonden over het betreffende model. Uiteraard bieden wij op deze website ook een matentabel aan, zodat altijd de juiste maat keurmerk helmen online besteld kunnen worden.