Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee achterop de motor?

1 juli 2021

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee achterop de motor?

Als je als fervent motorrijder een ouder wordt, droom je er misschien van om je kind op een dag mee te nemen op meerdaagse tochten of korte motorritjes. Leuk nieuws: dat kan. Bedenkt wel dat je een grote verantwoordelijkheid draagt. De wet spreekt niet over een minimumleeftijd waarop kinderen achter op de motor mogen. De adviesleeftijd ligt tussen 10 en 12 jaar.

Adviesleeftijd voor kinderen achter op de motor

Hoewel de adviesleeftijd voor een kind achter op de motor tussen 10 en 12 jaar ligt, kan een kind van 8 jaar en 1.40 lang ook gewoon achter op een motor zitten. Belangrijk is wel dat de nek van het kind voldoende is ontwikkeld en het kind begrijpt wat achterop zitten betekent. Zo:

  • Mag er niet tegen worden geleund
  • Moet het kind zich goed vasthouden
  • Moet het kind goed meekijken met de bestuurder
  • Mag er niet te veel worden bewogen

Wettelijke regels: Een stoeltje en een helm

In een wagen kun je vlotjes een kinderzitje installeren waarin een baby zelfs al kan slapen, op een motor gaat dat niet. Een aantal zaken waar je rekening moet mee houden als je je kind op de motor wilt meevoeren;

  • Tot je kind acht jaar is, en liever ook daarna, moet je het in een goedgekeurd kinderzitje zitten waarbij het kind met de voeten bij de speciale voetsteunen moet kunnen. De motor kinderzitjes zijn vaak geschikt voor kinderen met een gewicht tussen 14 en 30 kilo.
  • Het is belangrijk dat je een kinderhelm koopt dat past. Als je meerdere kinderen hebt van verschillende leeftijden die allen wel eens meegaan op de motor, dan is het echt van groot belang dat elk kind zijn eigen goed passende helm heeft.
  • Zorg voor de juiste motorkleding voor je kind met protectiestukken op de juiste plaats

Voorkom een boete: Mag je bellen op de motor?

Veiligheid op nummer één

Je draagt als chauffeur een belangrijke verantwoordelijkheid wanneer je iemand meeneemt op je motor. Deze verantwoordelijkheid wordt nog groter wanneer het om een kind gaat. Rijd daarom rustig in de bochten en zorg dat je je zichtbaarheid vergroot door een helm en motorkleren te kiezen in opvallende kleuren.

Bekijk ook eens: