Vanaf welke leeftijd is een kinderhelm geschikt?

Blog categorie: Helmen
Aäron
Door

In Nederland zijn er geen regels als het gaat om kinderhelmen bij deelname aan het verkeer. Tenminste niet als het over fietsen gaat. Als bijrijder op een motor geldt uiteraard wel een helmplicht. Toch kun je ook voor fietsen een helm aanschaffen voor je kind. Verstandig om vroeg te beginnen met het dragen van een helm. Dit kan vanaf de leeftijd dat je kind stevig zit, het hoofdje groot genoeg voor een helm en de nekspieren het additionele gewicht van de helm kan dragen.

Leeftijd voor dragen kinderhelm

Kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd al een kinderhelm dragen, bijvoorbeeld achterop of voorop de fiets bij één van de ouders. Ook als het kind zelfstandig gaat fietsen, is het aan te raden om het kind een helm te laten dragen. Er bestaat geen wet waarin een minimale leeftijd wordt gehanteerd voor het dragen van een kinderhelm. Ook is er niets in de wet opgenomen over een geschikte leeftijd voor vervoer via een bromfiets, scooter of motor.

Er zijn echter wel een aantal regels vastgesteld als het aankomt op het vervoeren van kinderen op een scooter. Zo zal het kind een goed passende helm moeten dragen en dienen er achterop voetsteunen te zijn, waar het kind de voeten op kan plaatsen. De adviesleeftijd voor vervoer van kinderen op de scooter is een leeftijd tussen 10 en 12 jaar. Het is belangrijk dat het kind voldoende begrijpt wat het betekent om achterop te zitten, zoals meekijken met de bestuurder, zich goed vasthouden en niet te veel meebewegen. Het is de verantwoordelijkheid van de volwassene om te bepalen of een kind oud genoeg is om achterop mee te rijden.

Gebruik de tabel

De matentabel voor helmen verschilt met de matentabel die voor volwassenen wordt gehanteerd. Om de juiste maat te kunnen bepalen, kan de omtrek van het hoofd van het kind worden gemeten. Het beste is om ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen van het kind de omtrek van het hoofd met een centimeterband of meetlint te meten. Het aantal centimeters dat daaruit komt, vormt de basis om de juiste maat in de matentabel van kinderhelmen te vinden.

De allerkleinste helmen hebben een maat met een hoofdomtrek van minimaal 44 centimeter. De meest gangbare kleinste maat kinderhelm begint echter bij een minimale hoofdomtrek van 48 centimeter.

  • YS: Dit staat voor Young Small en staat gelijk aan helmmaat 47-48
  • YM: Dit staat voor Young Medium en staat gelijk aan helmmaat 49-50
  • YL: Dit staat voor Young Large en staat gelijk aan helmmaat 51-52

Veelgestelde vragen & tips

Bekijk ook eens:

10 september 2021