Wat betekent het ECE 22.05 keurmerk voor helmen?

Wat betekent het ECE 22.05 keurmerk voor helmen?
15 maart 2022
Wat betekent het ECE 22.05 keurmerk voor helmen?

Alle helmen uit ons assortiment zijn voorzien van een ECE 22.05 keurmerk. Dit keurmerk kun je aflezen op de achterkant van de helm. ECE is een afkorting voor Economic Commission Europe. Deze commissie stelt richtlijnen op waar producten, zoals helmen en vizieren aan moeten voldoen en zorgt ervoor dat deze producten worden getest.

Het begin van het ECE keurmerk

In 1982 werd een veiligheidsnorm voor motorhelmen die op de weg zijn toegestaan, ingevoerd. Helmen moesten voor gebruik van tweewielige motorrijtuigen op de openbare weg aan een aantal tests worden blootgesteld. De eerste reeks helmen werd goedgekeurd volgens de ECE 22.02 norm. Waarbij de achterste cijfercombinatie – 02 – aangaf volgens welke richtlijnen werd getest. Kom je een helm tegen met de cijferreeks 22.04, dan heb je te maken met een overjarig model. Een model dat je in onze collectie helmen niet terugvindt. Deze reeks is een normering die werd gehanteerd tot 2003.

ECE 22.05 keurmerk VINZ helm - Helmonline.nl

Al twintig jaar lang worden er veiligheidstest gedaan met een ECE 22.05 normering. Dit volgnummer geeft aan dat we al op de vijfde doorontwikkeling zitten sinds de invoering van het ECE keurmerk in 1982. Vanaf 1 maart 2024 zal de nieuwe ECE 22.06 norm de nieuwe standaard worden. Het ECE keurmerk wordt niet zonder meer toegekend aan helmen. Ieder nieuw model zal onderworpen worden aan een test.

>Vandaag voor 23:59 uur besteld = morgen in huis: Bekijk nu de Shark Evoline 3 en de Shark Drak helm!

Verschil ECE keurmerk en CE markering

Een ECE keurmerk is overigens niet te verwarren met een CE markering. De laatste markering geeft aan dat een product voldoet aan alle relevante Europese richtlijnen en verordeningen waarbij de veiligheid van mens, dier en milieu niet in het geding komt. Hiervoor worden uitvoerige testen gedaan, zodat het product zonder problemen op de Europese markt verhandeld mag worden. Heeft de test in Nederland plaatsgevonden, dan de letter E gevolg worden door het getal 4 in een cirkel op rechthoek. De markering in helmen kun je vaak vinden in het label dat zich doorgaans in de binnenvoering bevindt of op de kinband is bevestigd.

> Op zoek naar een goede helm voor op de scooter? Bekijk ons assortiment en kies je favoriet. Een scooterhelm kopen doe je bij ons zonder verzendkosten.

Steekproeven voor keurmerk helmen

Er worden op regelmatige basis steekproeven gehouden om de kwaliteit van helmen te controleren. Indien er sprake is van een complete lading, dan worden enkele helmen steekproefsgewijs getest. Indien er een exemplaar is dat niet door de test heen komt, dan kan de complete lading van de productielijn worden afgekeurd. Het ECE 22.05 keurmerk is op alle helmen van toepassing:

 • Integraalhelmen
 • Systeemhelmen
 • Jethelmen
 • Kinderhelmen

In Nederland worden verschillende testen uitgevoerd om de veiligheid van helmen te controleren. Er wordt onder meer getest op:

 • Stevigheid: bij de stevigheid wordt de vervorming gemeten nadat er druk op het kinstuk en de zijkant van de helm zijn uitgeoefend
 • Slijtvastheid vizier: bij de slijtvastheid van het vizier wordt een test uitgevoerd, waarbij er vizierstukken op een schijf worden geplaatst die gaat roteren. Daarna wordt er granulaat over gestort met een tijdslimiet, waarna gekeken kan worden hoe slijtvast het vizier daadwerkelijk is
 • Schokabsorptie: bij de schokabsorptie valt de helm vanaf een bepaalde hoogte naar beneden op een aambeeld
 • Roll-off: hierbij wordt aan de hand van een testhoofd gemeten hoever de helm voorover is gekanteld nadat de achterkant van de helm met geweld omhoog is getrokken
 • Vizieropeningen: de vizieropening wordt getest aan de hand van een vastgestelde meetvorm

Wil je alle keuringseisen rustig doorlezen? Kijk dan eens naar de PDF van UNECE (United Nations Economic Commission for Europe

> Tot wel 40% korting: crosshelm & integraal helmen!

Levensduur ECE helmen

Het is raadzaam om eens in de zoveel jaar een nieuwe helm te kopen, want ook keurmerk helmen gaan niet een leven lang mee. De levensduur wordt bij helmen van glasvezel of polycarbonaat onder meer bepaald door de binnenschaal en de voering. Ook is een behandeling met een laklaag bepalend voor de levensduur. Als er sprake is van een onbehandelde helm van polycarbonaat, dan geldt dat het materiaal eerder uithardt en er sprake is van een minder lange levensduur. Bij ECE keurmerk helmen zijn er doorgaans twee typen sluitingen te onderscheiden:

 • De dubbel D-sluiting: de dubbel D-sluiting is goedgekeurd voor de racerij doordat deze niet los zal schieten als er kracht op komt te staan, maar juist vaster wordt gezet.
 • De kliksluiting: een kliksluiting is praktisch, want deze kan met de handschoenen aan zelfs worden bediend.

Bij alle helmen met het ECE 22.05 keurmerk staan de specificaties vermeld en kan meer informatie worden gevonden over het betreffende model. Uiteraard bieden wij op deze website ook een matentabel aan, zodat altijd de juiste maat keurmerk helmen online besteld kunnen worden.

> Gratis verzending: Schuberth C4 Pro, Sharktooth Prime communicatieset & brommer helm.

Veelgestelde vragen over helmen