Hoe bereken ik de waarde van mijn scooter?

Hoe bereken ik de waarde van mijn scooter?
10 februari 2022

Hoe bereken ik de waarde van mijn scooter?

Je hebt plezier gehad van je scooter, maar nu is het tijd om de scooter van de hand te doen. Tijd om de waarde van je scooter te bepalen. Want welke vraagprijs kan je aan de koper vragen en wat kun je verwachten? Om dat duidelijk te krijgen, is het van belang om de dagwaarde van de scooter te berekenen. Houd er wel rekening mee dat de exacte dagwaarde van de scooter niet vastgesteld kan worden. Het zal altijd een schatting blijven.

Waarom scooter waarde berekenen?

Je wilt graag de dagwaarde van de scooter weten. Er zijn diverse redenen waarom dit handig kan zijn:

  • Je wilt de scooter verkopen
    Het is verstandig om te weten wat je minimaal voor je scooter kunt vragen én welke prijzen een echte no-go zijn. Heb je een geliefd merk scooter, dan kun je ervan uitgaan dat je een redelijk leuk bedrag kunt verwachten. Toch zal de dagwaarde scooter vaak lager zijn dan toen jij zelf de scooter aanschafte.
  • Je wilt een verzekering afsluiten of hier beroep op doen
    Een andere reden waarom je de dagwaarde van de scooter graag wilt berekenen, kan zijn vanwege verzekeringspapieren. Wil je de scooter laten verzekeren tegen diefstal of schade, dan wordt de dagwaarde gevraagd.

Factoren die invloed hebben op de dagwaarde scooter

Om een scooter te verkopen is het belangrijk om in te kunnen schatten wat de waarde van de scooter is. Voor de verkoop zijn er een aantal dingen nodig: foto’s, technische aspecten en een richtprijs. Foto’s en technische aspecten zijn zelf te maken of online op te zoeken. Voor de dagwaarde scooter is dit lastiger. Er zijn verschillende manieren voor om te achterhalen wat de dagwaarde van de scooter is.

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de waarde van de scooter. Een aantal van deze factoren zijn als volgt:

  • Technische aspecten: om de waarde te bepalen van een scooter is het belangrijk dat de technische aspecten bekend zijn. Dit gaat onder meer om het merk van de scooter, het model, de kleur, het type brandstof (elektrisch, benzine of diesel), cilinderinhoud, datum van registratie.
  • Juridische staat: hiermee toon je aan dat jij de eigenaar van de scooter bent. Door de juridische staat te achterhalen, kun je uitsluiten dat een scooter gestolen is.
  • Vroegere schade: bij vroegere schade kun je denken aan het vervangen van de kappen of falen van de scooter of motor. Deze problemen zijn al opgelost, maar moeten wel onthouden worden. Hierdoor kan de volgende eigenaar een schatting maken van hoe lang de scooter nog mee gaat.
  • Kilometerstand: Een lage kilometerstand betekent dat de scooter nog langer mee kan en verhoogt dus de waarde.

Op taxatie websites zijn nog veel andere aspecten van de scooter te vinden. Handig, want zo kun je zelf een schatting maken van de dagwaarde van je scooter.

Dagwaarde scooter berekenen via speciale websites

Online verkoopsites geven over het algemeen een goede indicatie van de dagwaarde van de scooter.  Op deze websites kunnen gelijksoortige scooters vergeleken worden met jouw scooter. Sites die hiervoor het meest geschikt zijn, zijn de sites waarop andere mensen ook tweedehands producten aanbieden.

Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van taxatiewebsites. Op deze sites is het de bedoeling dat je verschillende gegevens invoert, deze gegevens worden dan gebruikt om de waarde van je scooter te berekenen.  

De scooter laten taxeren

Daarnaast is het ook mogelijk om een taxateur in te schakelen. Dit kost wel wat meer geld dan het gebruik van de andere methodes. Een taxateur zal wel een accurater beeld geven van de waarde dan een taxatie website.  Hij of zij zal, als je hiernaar vraagt, de belangrijkste redenen geven voor deze waarde. Dit kan je later ook helpen om zelf de waarde van de volgende scooter te bepalen. Helaas is het lastig om een precies beeld te krijgen van de waarde van de scooter. Het is daarom aan te raden om meer te gaan vergelijken dan werkelijk te gaan uitrekenen wat de waarde van de scooter is. Om te vergelijken kunnen er diverse websites worden geraadpleegd.

Alles te weten komen over de bandenspanning? Bekijk hier de feiten over de bandspanning van een scooter.