Wat zijn de voordelen van een carbon helm?

Wat zijn de voordelen van een carbon helm?
13 juni 2022

Wat zijn de voordelen van een carbon helm?

Het is je vast eens opgevallen dat scooterrijders niet allemaal dezelfde helm dragen. Motoragenten dragen heel andere helmen dan bezorgers. Dit verschil zit ‘m onder andere in het materiaal van de buitenschaal. Helmen worden van verschillende materialen geproduceerd. De meest voorkomende types zijn polycarbonaat, glasvezel en carbon. Carbon is volgens velen de beste en sterkste soort helm. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van carbon?

Merken met carbon helmen

Koolstofvezel-technologie kent een lange traditie bij diverse helmmerken als:

  • HJC
  • Scorpion
  • Caberg

De buitenkant van helmen fungeert als een orgaan dat alles bij elkaar houdt. Veelal is de buitenkant van de helmen gemaakt van een kunststof met een krachtig schokabsorberend vermogen die bij impact niet zomaar kapot zal gaan. Toch zal de mate van bescherming van helmen afhankelijk zijn van het materiaal van de buitenschaal. Bovenstaande merken verkopen naast carbon helmen ook helmen van glasvezel en polycarbonaat. Waar polycarbonaat helmen vaak gevoeliger zijn voor externe factoren als uv-licht zijn helmen van glasvezel juist goed bestand tegen zonlicht. Een nadeel is dat glasvezelhelmen vaak wat zwaarder zijn. Bij een lange rit kan dit belastend zijn voor de nekspieren. Heel anders is dit bij helmen van carbon.

De voordelen van een carbon helm

Carbon is het droommateriaal voor elke gewichtsfreak. Dit materiaal is namelijk zo licht, dat je bij een lange rit amper voelt dat je iets op je hoofd draagt. Het lichte gewicht is niet het enige voordeel van deze helmen. Andere voordelen zijn:

  • Helmen van carbon zijn goed bestand tegen klimatologische omstandigheden
  • De gemiddelde levensduur van een carbon helm is 8 jaar
  • Helmen van carbon hebben de hoogste schokabsorptie

Carbon: aardig prijskaartje, goede kwaliteit

Helaas zit er ook een nadeel aan helmen van carbon; zij zijn relatief duur. Duurder als een helm vervaardigd uit glasvezel of polycarbonaat. Toch is het wel zo dat de meeste carbon helmen hun geld waard zijn. Men moet er namelijk ook rekening mee houden dat deze helmen vaak veel langer meegaan als andere helmen, dat maakt het minder erg dat hij wat duurder is. Ook blijft de helm langer mooi en is hij lichter van gewicht.

Glasvezel of polycarbonaat

Wanneer je niet zoveel geld uit wil geven aan een helm kun je er ook voor kiezen om een helm te kopen vervaardigd uit glasvezel of polycarbonaat. Glasvezel zit eigenlijk tussen polycarbonaat en carbon in. Het is goedkoper dan carbon, gaat iets minder lang mee en is iets minder goed bestand tegen weersomstandigheden. Polycarbonaat is het materiaal waar de meeste goedkope helmen van worden gemaakt. Anders dan helmen van carbon worden helmen van polycarbonaat machinaal gemaakt. De helm is vrij goedkoop hierdoor, maar gaat niet zo lang mee. Ook is polycarbonaat volgens velen een van de minst sterke materialen. Wanneer je een harde klap maakt kan het dus zo zijn dat deze minder goed wordt opgevangen.