Vanaf welke snelheid moet je een helm op bij een e-bike?

23 september 2021

Vanaf welke snelheid moet je een helm op bij een e-bike?

Een standaard elektrische fiets heeft dezelfde kenmerken als een gewone fiets. Je moet ermee op het fietspad rijden en hebt geen helmplicht. Een standaard elektrische fiets heeft trapondersteuning tot vijfentwintig kilometer per uur. Je kunt natuurlijk harder rijden, als je ook meetrapt. Op deze fiets hoef je geen helm te dragen.

Dragen op e-bike: niet verplicht, wel verstandig

Op je telefoon kijken terwijl je fietst, bellen met oortjes in of muziek luisteren. Het kunnen allemaal oorzaken zijn van een fietsongeluk. Met fietsen die harder gaan dan de gemiddelde fiets, denk aan de e-bike die 25 km per uur rijdt, kun je je bij een val flink bezeren. En hoewel een helm op een elektrische fiets niet verplicht is, is het wel verstandig er één te dragen. Zeker wanneer je bedenkt dat het steeds drukker, maar ook stiller wordt in het verkeer, te danken aan elektrische auto’s, hooverboards en speed pedelecs. Vaak gedragen deze rijwielen zich net anders dan verwacht.

> Lekke band tijdens het rijden? Hoe plak je een scooterband? Lees het hier!

Helm verplicht voor speed pedelecs

Een speed pedelec is ook een soort elektrische fiets. Vanaf 1 januari 2017 zijn de regels voor een speed pedelec veranderd en wordt deze gezien als bromfiets.

  • Moet deze fiets over een geel kenteken bezitten
  • Mag je hiermee enkel op een rijbaan rijden – dus niet meer op het fietspad
  • Heb je een AM-rijbewijs nodig om de speed pedelec te besturen

Een speed pedelec kan een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur behalen. Vallen en geen helm dragen is niet alleen onverstandig, je kunt wanneer je de helmplicht niet naleeft ook een boete krijgen van € 95,-.

Wil je een speed pedelec aanschaffen? Koop dan gelijk een helm. Maar niet zomaar één. Een helm voor de speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen dan een reguliere fietshelm. Kies een helm uit met het keurmerk NTA 8776.

Wil je een helm kopen voor op de pedelecs, dan kun je eens een kijkje nemen bij onze scooterhelmen en motorhelmen.