Tips om een scooterhelm zelf te schuren & te spuiten

Tips om een scooterhelm zelf te schuren & te spuiten
20 december 2021

Tips om een scooterhelm zelf te schuren & te spuiten

Als je bent uitgekeken op de kleur van je scooterhelm, maar liever geen geld uitgeeft aan een nieuw exemplaar, dan is er een andere oplossing voorhanden. Het is namelijk mogelijk om zelf de scooterhelm te schuren en te spuiten in een kleur naar wens. Uiteraard is het dan wel verstandig om goed voorbereid te werk te gaan, zodat het resultaat er ook mag zijn.

Aandachtspunten bij het verven van een helm

Aangeraden wordt om eens in de vijf jaar je scooterhelm te vervangen. Bedenk dat het verven van een helm de buitenkant misschien wel verfraaid, maar dat deze daardoor geen betere valbescherming biedt. Zorg er dus voor dat je je huidige helm – als je dit wenst – ruim voor de ‘vervaldatum’ van een nieuw kleurtje voorziet.

Wil je wat speciaals, dan kun je overwegen om een professional in airbrush in te schakelen. Verf je je helm in een egale kleur, dan kun je prima overwegen het zelf te doen. Besluit je zelf aan de slag te gaan met schuren en spuiten van een scooterhelm, dan zul je aandacht en budget moeten besteden aan de juiste benodigdheden voor deze klus. Denk hierbij aan een apparaat waarmee de helm in de gewenste kleur kan spuiten, afplakmateriaal en – uiteraard – het nodige verfmateriaal. Houd hierbij rekening met het soort verf dat je uitkiest. Sommige oplosmiddelen in verf kunnen het plastic van buitenschalen verzwakken. Verstandig is om naar de etiketten en labels van je helm te kijken, op te zien of er verfsoorten zijn die vermeden moeten worden.

Scooterhelm schuren en spuiten

Transformeer je veiligheidsuitrusting in een aantrekkelijke accessoire door de volgende stappen uit te voeren voor het beste resultaat:

 1. Haal de losse onderdelen van de helm
  Om het beste resultaat te verkrijgen, kan met een aantal tips rekening worden gehouden. Het beste is om de manier te volgen die ook door professionele spuiters gebruikt wordt. De eerste stap begint dan ook met het afhalen van de losse onderdelen van de helm. Als de scooterhelm bijvoorbeeld over een vizier beschikt, dan kan deze eraf worden gehaald.
 2. Schuur de helm
  Nadat het vizier is verwijderd, kan begonnen worden met het schuren van het oppervlak van de helm. Deze stap moet genomen worden om voor een betere hechting te zorgen tussen de verflaag en het oppervlak. Schuur lichtjes en maak daarna het oppervlak van de helm vetvrij om een nog betere hechting te bewerkstelligen.
 3. Maak de helm schoon
  Essentieel voor een goede verfhechting is het schoonmaken van de helm. Doe dit met een mengsel van water en een mild afwasmiddel. Laat de helm minstens een uur drogen nadat je de helm hebt schoongemaakt.
 4. Dek de onderdelen af
  Het is belangrijk om de onderdelen van de scooterhelm die niet gespoten worden goed af te dekken. Denk hierbij aan rubberen onderdelen. Maak de openingen dicht en plak deze af met tape. Voor de binnenkant kun je een combinatie van papier en tape gebruiken.
 5. Spuit de helm
  Als er één kleur wordt aangebracht, dan kan na de voorgaande stappen begonnen worden met het spuiten van de helm. Indien er een patroon wordt aangebracht of als er twee kleuren worden gespoten, dan kan het betreffende deel worden afgeplakt of er kan gestart worden met het spuiten van de minst overheersende kleur.
 6. Breng vernis aan
  Voor het beste resultaat en om de scooterhelm van een beschermlaag te voorzien, kan er een vernis worden aangebracht over de verflaag. Het materiaal dient na het aanbrengen uit te harden, waarna het vizier weer op de helm gemonteerd kan worden.
  • Vizier afhalen
  • Oppervlak schuren en vetvrij maken
  • Onderdelen afplakken
  • Kleur spuiten
  • Vernis aanbrengen en laten uitharden
  Met bovenstaande tips lijkt het gemakkelijk om een scooterhelm zelf te schuren en te spuiten. Dat is het in principe ook als de bovenstaande tips worden gevolgd. Overigens moet er wel ruim de tijd voor worden genomen, want vooral in het zorgvuldig afplakken van de onderdelen gaat in verhouding veel tijd zitten.

Scooterhelm airbrushen door een professional

Het spuiten van een scooterhelm (of motorhelm)in een enkele kleur of combinatie van kleuren is mogelijk om zelf te doen, maar wie echt wat speciaals wil, kan overwegen de scooterhelm te laten airbrushen. De professionals op dat gebied zijn echte kunstenaars en kunnen er echt een unieke scooterhelm van maken.