Hoe kun je je scooter tijdens de winter onderhouden?

Blog categorie: Scooter
Aäron
Door

In de winter krijg je te maken met slechte weersomstandigheden en vooral veel kou. Helaas is kou en techniek niet altijd de beste combinatie. Dit is op te lossen door je scooter in de schuur te zetten. Dit kan echter niet iedereen. Door vorst en bestrooide straten kan er schade ontstaan aan de lak, het frame en andere metalen onderdelen van je scooter. Hoe ga je dit zoveel mogelijk tegen? Met de volgende (onderhouds) tips zorg je ervoor dat je scooter ook in de winter in goede conditie blijft.

Wat als de scooter niet gebruikt wordt?

Als er in de winter niet wordt gereden, is het belangrijk om je scooter onderdak te geven. Plaats de scooter in een schuur of onder een afdak. Dit voorkomt lakschade door vorst. Als er geen ruimte is om de scooter onder een afdak te zetten, kun je de scooter beschermen met een scooterhoes dan wel elke twee à drie weken de scooter te laten luchten. Houd ook rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Laad de batterij af
  Je wilt voorkomen dat je je scooter niet meer kunt gebruiken nadat je een tijd niet hebt gereden. Wanneer een scooter langere tijd stilstaat, kan de accu leeglopen. Zorg er daarom voor dat je de batterij ontkoppelt en deze aan een druppellader zet. De accu blijft op deze manier actief, doordat deze pulserend wordt bijgeladen
 • Maak je scooter schoon
  Wanneer je je scooter een tijd wegzet, is het belangrijk deze grondig schoon te maken en in de was te zetten. Vliegjes en vuil kunnen namelijk de lak aantasten
 • Zorg voor een volle tank
  Tank voordat je de scooter wegzet, de tank vol. Zo voorkom je roestvorming aan de binnenkant van de tank
 • Voorkom vervorming van de banden
  Staat de scooter een tijd stil, dan kunnen de banden gaan vervormen wanneer deze continu de grond raken. Vul de band bij met 0,5 bar en haal de scooter eens in de twee weken van zijn plek. Dit doe je door de scooter af en toe heen en weer te rollen
 • Spray de schakelaars in
  Met contractspray voorkom je corrosie op de schakelaars

Scooter in de winter onderhouden

Rugpijn na het scooterrijden? Lees hier hoe je rugpijn na het scooter rijden kunt voorkomen.

Wat als de scooter wel gebruikt wordt?

Als de scooter gebruikt wordt tijdens de winterperiode, dient er rekening gehouden te worden met zaken als vorst en pekel. Pekel zorgt dan wel voor minder gladde wegen, het zorgt ook voor lichte schade aan de scooter. Door de metalen onderdelen van de scooter in te vetten beperk je de schade van pekel.

Zodra er ijs op de weg ligt, kan het gevaarlijk glad worden. Om toch nog een klein beetje extra grip te behouden, is het aan te raden om alleen met banden te rijden waar nog veel profiel op zit. Controleer de banden en vervang deze als het profiel verdwijnt.

In een notendop:Of je de scooter nu wel of niet gebruikt in de winter, het is belangrijk om deze goed te onderhouden. Check regelmatig of alles nog doet wat het moet doen. Ook bij stilstand. Door de scooter in de winterperiode goed te onderhouden zorgt je dat de scooter in de lente weer optimaal gebruikt kan worden.

> Op zoek naar een nieuwe helm? Kijk eens bij onze scooterhelmen:

23 augustus 2021