Wanneer moet de olie in een 4-takt scooter worden aangevuld?

Wanneer moet de olie in een 4-takt scooter worden aangevuld?
4 mei 2022

Wanneer moet de olie in een 4-takt scooter worden aangevuld?

De juiste hoeveelheid olie in je scooter is nodig om het motorblok soepel te laten lopen. Is er te weinig olie? Dan zal de zuiger van het motorblok droog komen te staan waardoor de zuiger warm wordt, uitzet en vervolgens vastloopt in de cilinder. Hoe vaker dit gebeurt, hoe sneller de scooter zal slijten. Zorg daarom altijd dat er genoeg olie in de motor zit.

Oliepeil controleren bij een 4-takt scooter

Anders dan bij een 2-takt scooter waarbij de olie wordt verbrand, wordt de olie bij een 4-takt scooter langzaam maar zeker opgebruikt, terwijl het de motor en onderdelen gesmeerd houdt. Belangrijk is om het oliepeil regelmatig te controleren. Dit doe je op de volgende manier:

  • Maak de motor warm
    Je peilt bij voorkeur de olie bij een warme motor. Olie zet namelijk uit bij warmte. Wanneer je olie bijvult wanneer je motor koud is, zit je al snel over het maximum.
  • Maak het peilstokje schoon en droog
    Ter hoogte van de kickstarter vind je het peilstokje en de vulopening. Draai de dop van het reservoir open en maak met een doek het peilstokje schoon en droog.
  • Vul olie bij
    De peilstok draai je er opnieuw in en uit. Staat deze tussen het minimaal en maximaal van de aangegeven inkeping of streep? Dan is er genoeg olie. Staat ‘ie tegen de min aan? Dan kun je een beetje olie erbij doen en de handeling herhalen. Houd hierbij rekening met de grootte van het reservoir. Vaak is deze minder dan een liter groot. Wees daarom voorzichtig met schenken, verspilde olie is schadelijk en moeilijk schoon te maken.

Hoe vaak moet je je oliepeil controleren?

Om grote kosten te voorkomen, is het verstandig om het oliepeil maandelijks te controleren. Rijd je weinig of leg je korte afstanden af? Dan kan je ook aanhouden dat je na iedere 500 kilometer kijkt. Mocht het niveau te ver gezakt zijn, dan moet je direct actie ondernemen. Zorg dus dat je altijd olie op voorraad hebt, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.