Tips: hoe vraag ik een kenteken aan voor mijn scooter?

Tips: hoe vraag ik een kenteken aan voor mijn scooter?
28 april 2022

Tips: hoe vraag ik een kenteken aan voor mijn scooter?

Mocht jij in het bezit zijn van een scooter die al werd gebruikt in Nederland voordat het bromfietskenteken in 2007 werd ingevoerd? Dan moet je alsnog een kenteken moeten aanvragen bij het RDW. Zij onderzoeken de technische staat van de scooter en bekijken of de scooter aan de eisen voldoet op het gebied van de verkeersveiligheid en milieu. Wanneer dit in orde is, mag je scooter op de weg rijden.

Hoe vraag ik een kenteken aan?

Op de site van het RDW kun je een keuringsafspraak aanvragen voor een onderzoek. Mocht je naar dit onderzoek willen rijden, dan zul je een 'eendagskenteken' moeten aanvragen. Ook dit is te doen op de site van het RDW. Meestal krijg je binnen vijf dagen een kentekenbewijs per post. Een werkdag ná het opsturen van het kentekenbewijs stuurt het RDW een tenaamstellingscode. Vanaf dit moment ben je aansprakelijk voor het hebben van een WA-verzekering en een correcte kentekenplaat. Een kentekenplaat is te kopen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Via je de website van het RWD vind je met de locatiewijder een erkende kentekenplaatfabrikant.

Voorwaarden om je scooter te laten keuren

Je mag niet zomaar je scooter laten keuren, er zijn ook een aantal eisen die het RDW stelt. Zo moet je minimaal zestien jaar oud zijn en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Wanneer je de bromfiets laat keuren op jouw naam moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen tonen en ook persoonlijk verschijnen. Het is mogelijk om het voertuig op naam van een bedrijf binnen Nederland te laten registreren, al mag dit geen eenmanszaak zijn.

Documenten die je mee moet nemen

Wanneer de RDW de bromfiets keurt, wordt het bouwjaar of de datum waarop de bromfiets voor het eerst in gebruik is genomen. Als dit niet lukt aan de hand van de bromfiets moet je dit kunnen aantonen door middel van een document. Denk dan bijvoorbeeld aan een garantiebewijs of de rekening die je hebt betaald voor de scooter.

Mijn scooter is in 2006 of later in gebruik genomen

Als je de scooter in 2006 of later in gebruik hebt genomen, dan moet deze zijn gebouwd volgens een typegoedkeuring. Dit kun je opvragen bij de fabrikant of importeur. Vraag dan naar een Certificaat van Overeenstemming, ofwel het ‘geboortebewijs’ van je scooter. Mocht dit niet lukken, dan moet je voor de scooter een individuele keuring aanvragen.

Ook interessant voor jou:

J

Jethelm scooter

S

Shark DRAK helm (voorheen Shark Raw).