Hoe kun je je scooter het beste schoonmaken?

Hoe kun je je scooter het beste schoonmaken?
20 januari 2022

Hoe kun je je scooter het beste schoonmaken?

Zand, vuil, ongedierte en andere ondefinieerbare vlekjes, wil je het liefst niet zien op een scooter. Toch kun je hier niet aan ontkomen. Wat je wel kan doen is je scooter eens in de zoveel tijd schoonmaken. Niet alleen ziet je scooter er zo weer uit als nieuw, door de scooter regelmatig schoon te maken bevorder je de levensduur en verminder je slijtage aan scooteronderdelen. Alle reden voor een goede schoonmaaksessie.

Welke onderdelen kun je wel schoonmaken?

De meest gemakkelijke manier om een scooter schoon te maken is door even naar de benzinepomp of wasstraat te rijden. Uiteraard kun je de scooter ook schoonmaken met een tuinslang. Bij een wasbox, heb je echter toegang tot een waterspuit waarmee je de buitenkant van de scooter snel een goede wasbeurt kunt geven. Maak je gebruik van deze waterspuit, houd je dan aan enkele adviezen:

 • Haal het vuil eraf, zonder te dichtbij te staan
  Het is belangrijk om rekening te houden met de kracht van de waterspuit. Sta je te dichtbij, dan kan de waterstraal lakschade veroorzaken.
 • Houd rekening met de elektronica
  let op met de elektronica van de scooter. Zorg dat er niet veel water inkomt, om grote problemen te voorkomen.
 • Reinig de velgen
  De velgen reinig je met water, shampoo en een zachte borstel. Laat de shampoo even intrekken en spoel daarna af met water.
 • Gebruik geen allesreiniger
  Hoewel allesreiniger klinkt als een mild wasmiddel, kan deze reiniger de lak dof maken. Uiteraard wil je dit voorkomen. Wil je toch een bepaalde vorm van zeep gebruiken? Gebruik dan een wax of autoshampoo.
 • Maak het zadel niet schoon met de waterspuit
  De kappen maak je bij voorkeur schoon met een waterspuit, maar dit geldt niet voor het zadel. Een vochtige doek volstaat al.
 • Droog met de hand
  Voor een druppelvrij resultaat kun je de scooter het beste met de hand afdrogen. Gebruik om krassen te voorkomen een zachte microvezeldoek.
 • En aangezien je toch bezig bent, vergeet dan niet om je scooterhelm ook schoon te maken!

Ook de koplampen schoon maken?

Naast de kappen, moeten ook de koplampen schoongemaakt worden. Vaak zorgt al dat water al dat de lampen voor een groot deel schoon zijn. Om de lampen schoner en meer glimmend te maken, poets je de lampen op met een autoshampoo of wax. Hiervoor kun je een schone, gladde doek gebruiken

 

Ook interessant voor jou:

B

Buitenland een scooter huren

J

Jethelm leer