Hoe kan je je helm in een andere kleur spuiten?

Hoe kan je je helm in een andere kleur spuiten?
Blog categorie: Helmen
Aäron
Door

Zie je een motor van weleer over de baan gaan, dan is een passende motoruitrustig dat wat het afmaakt. Draag een helm die je scooter complementeert. Past je huidige helm niet goed bij je scooter, schaf dan een nieuwe aan, of spuit de helm in een kleur naar voorkeur.

Uitgekeken op de huidige kleur? Een nieuwe scooter gekocht die in combinatie met je huidige helm een mismatch vormt? Alle redenen om je scooter-, brommer- of motorhelm over te spuiten. Een effen kleur ligt het meest voor de hand – dit is voor een leek een gemakkelijke klus. Uiteraard kun je ook de keuze maken om de helm op een professionele wijze te laten spuiten, waarbij er voor een uniek design of originele print kan worden gekozen.

Helm in kleur spuiten

Als je aan de slag gaat om zelf de helm in een andere kleur te spuiten, volg je onderstaande stappen voor het beste resultaat:

 • Demonteer de helm
  Verwijder het vizier en de bijbehorende onderdelen.
 • Dek onderdelen af
  Met plakband kun je voorkomen dat de airbrush een onderdeel meepakt die juist niet gespoten moet worden. Denk hierbij aan de ventilatiegaten, de pinlock en rubberen dichtingen.
 • Schuur de helm
  Het is belangrijk dat je voor het spuiten het oppervlak van de helm licht schuurt, zodat de verf beter hecht. Na het schuren zorg je voor een vetvrije buitenschaal. Dit kun je doen met wat water een druppeltje mild afwasmiddel.
 • Maak de openingen van de helm dicht
  Voordat het echte spuitwerk begint, dienen de openingen nog dicht te worden gemaakt. Dat voorkomt dat de binnenbekleding meegenomen wordt tijdens het spuiten met het airbrush apparaat. De openingen van de helm kun je dichtmaken met materialen, zoals papier en tape.
 • De helm spuiten
  Als alle voorbereidende maatregelen zijn genomen, kan de nieuwe kleur worden aangebracht. Het is natuurlijk het gemakkelijkst uit te voeren als de helm één kleur krijgt, maar er zijn ook opties om een patroon aan te brengen. In het laatste geval zul je de helm per kleur moeten inspuiten en deze ook per kleur moeten laten drogen.
 • Vernis aanbrengen
  Na het spuiten van de helm is het voor de bescherming en langdurig blijvend resultaat nog nodig om vernis aan te brengen. Na het aanbrengen van vernis kan dit materiaal uitharden en kan de helm weer gemonteerd worden door het vizier weer op de juiste manier aan te brengen.

Helm door professional laten spuiten

Er zijn ware kunstenaars actief op het gebied van het airbrushen van helmen. Wil je een echt unieke helm dragen, maak dan gebruik van de diensten van een professional voor een verbluffend einderesultaat van een door (door jou) gekozen design. Het is mogelijk om bijvoorbeeld een helm na te laten maken die gedragen wordt door profmotorrijders inclusief uniek biezenwerk, initialen, schaduweffecten en logo’s. Uiteraard is het ook mogelijk een eigen uniek ontwerp op de helm te laten spuiten.

Het voordeel van een helm door een professional laten spuiten, is natuurlijk dat het resultaat verbluffend zal zijn. Airbrushen is een vorm van kunst en biedt de gelegenheid om een eigen helm tot een origineel en echt uniek exemplaar te laten omtoveren.

Veelgestelde vragen & tips

20 januari 2022