Kan je een scooter makkelijk importeren?

31 mei 2021

Kan je een scooter makkelijk importeren?

Het is mogelijk om een scooter uit een EU of EVA land te importeren. Heb je er eentje op het oog en wil je deze naar Nederland halen? Er bestaan bedrijven die je helpen een scooter te importeren. Dit scheelt je aanzienlijk veel tijd, want er gaat aardig wat papierwerk mee gemoeid. Om kosten te drukken kun je het ook zelf doen. Invoeren van een scooter doe je door de volgende tips toe te passen.

Importeren scooter, werkwijze en tips

Op voorhand is het verstandig om te bepalen hoe je de scooter mee naar Nederland wilt nemen. Ga je eerst kijken en haal je hem op een later tijdstip op? Of neem je de scooter direct mee? In het laatste geval is het verstandig een busje te regelen, want je kunt zonder kenteken op jouw naam niet direct met de scooter de weg op.

Kies je voor de eerste optie, dan kies je voor de meest veilige optie. Want, is de scooter niet dat wat je verwachtte, dan kun je gelijk rechtsomkeert maken. Valt het rijwiel in goede aard? Dan is het tijd voor het papierwerk.

  • Zorg dat je van de verkoper het kentekenbewijs ontvangt
  • Vraag ook naar het certificaat van overeenkomst, ofwel het geboortebewijs van het voertuig
  • Maak online een afspraak bij de RWD om de scooter te laten keuren en een Nederlands kenteken te ontvangen

Voor de rit van jouw huis naar het RWD station zul je een eendags kenteken aan moeten vragen. Verstandig is ook om je scooter alvast te verzekeren. Op de dag van de afspraak neem je het originele buitenlandse kentekenbewijs en je legitimatie mee. Ook dien je aan te kunnen tonen dan je ouder bent dan 16 voor een bromfiets. Je dient 18 jaar te zijn voor voertuigen die tot 45 km per uur mogen rijden.

Nadat je brommer geïdentificeerd is en de documenten goed zijn bevonden, neemt het RWD de gegevens over in het Nederlands kentekenregister. Vervolgens laat je een kentekenplaat maken bij een Nederlands erkende kentekenplaatfabrikant. Sluit ook een WA-verzekering af.

hoe kan je een scooter importeren vanaf het buitenland

Wist-je-dat de jethelm scooter enorm populair is onder scooterliefhebbers? Het open kinstuk zorgt voor verkoeling tijdens het rijden. 

Kosten van een scooter importeren

Als je een scooter wil importeren, ga dan na wat je wensen zijn. Wil je een nieuw model of wil je een ouder model? Wat is het budget? Wat is het vervoermiddel waard? Hoelang duurt het voordat alles is geregeld en welke kosten komen er allemaal nog bij kijken? Zorg dat je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van de kosten en ga voor jezelf na wat het waard is. Over het algemeen zien de kosten er zo uit:

 Tenaamstelling via RWD  € 10,75
 Kentekenbewijs  € 40, 80
 Identificatie voertuig licht  € 51,-
 Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht  € 57,-

Scooters zijn populair onder criminelen. Lees hier hoeveel scooters er jaarlijks worden gestolen!