Is het dragen van een fietshelm in Oostenrijk verplicht?

7 februari 2022

Is het dragen van een fietshelm in Oostenrijk verplicht?

Klim je op je zadel in Oostenrijk dan zul je niets liever willen dan de bergtoppen bedwingen of een tocht langs de mooiste rivieren maken. Oosterrijk is één van de mooiste landen om te fietsen. Met haar hoge bergtoppen en diepe dalen, kunnen de fietstochten soms best uitdagend zijn. Prettig is het dan om voor bescherming te zorgen in de vorm van een fietshelm. Maar is het dragen van een fietshelm in Oosterrijk verplicht?

Helmplicht voor Speed pedelecs

In Oostenrijk zie je veel volwassen fietsers met een helm. E-bikes en elektrische fietsen worden steeds kleurrijker, comfortabeler, maar bovenal stukken krachtiger. Daarom wordt aangeraden een helm te dragen. Zeker in de bergen waar fietswegen je meermaals zullen leiden naar grote heuvels en diepe dalen. Voor E-bikes die onder de zogenaamde Moped bromfietsregeling vallen – denk aan speed pedelecs – geldt een helmplicht in Oostenrijk.

Helmplicht voor kleine fietsers

Verkeersregels voor fietsers verschillen van land tot land. Zo zal je in Montenegro de weg moeten delen met auto’s en een fietshesje moeten dragen inclusief een fietshelm. In Oosterrijk dragen kinderen tot 12 jaar een helm op een eigen fiets. Het dragen van een fietshelm is overigens ook verplicht voor kinderen die achter op de fiets of in een fietsaanhanger worden vervoerd.

In Neder-Oostenrijk – een deelstaat is Oostenrijk moeten kinderen zelfs tot 15 jaar een helm dragen. Dit geldt niet alleen wanneer ze op de openbare weg fietsen, maar ook wanneer zij op een speelplaats fietsen.

Tips kopen kinderfietshelmen

Voor je vertrek naar Oostenrijk een fietshelm aanschaffen? Verstandig. Met de volgende tips kies je voor een kind de beste fietshelm uit:

  • Koop een fietshelm die aan de Europese norm voldoet: de kinderhelmen uit ons assortiment voldoen aan de Europese norm EN-1080
  • Bepaal de juiste maat: het bepalen van de juiste maat is eenvoudig en kan met een simpel meetlint worden gedaan. De hoofdomtrek kan vastgesteld worden door 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen te meten met een meetlint. Het aantal centimeters bepaald vervolgens wat de juiste maat is en die kan gevonden worden in de speciale matentabel
  • Goede ventilatie: tijdens een fietstochtje kan het in een helm broeierig warm worden. Ga daarom op zoek naar een helm met ventilatiegaten aan de achterkant

Fietshelm ontvangen? Dan volgt een passessie

Nadat je de helm hebt besteld en ontvangen is het belangrijk om deze nog eens te passen. De helm moet strak zitten en mag niet over het hoofd schuiven. Alleen dan kan de fietshelm optimale bescherming bieden. Belangrijk is dat de helm stevig zit. Dit geldt ook voor de bandjes en de sluiting. Laat je kind de helm voor vertrek een aantal keer dragen. Kinderen kunnen voor de fietsvakantie in Oostenrijk alvast wennen aan het dragen van de fietshelm door deze ook in Nederland te dragen tijdens het fietsen. Voor kinderen zijn er allerlei vrolijk gekleurde fietshelmen beschikbaar met bijvoorbeeld een sportieve, lieve of hele stoere uitstraling. Indien je voor oudere kinderen of voor jezelf ook een fietshelm wilt kopen, dan kan er uiteraard met dezelfde tips als hierboven rekening worden gehouden.