Hoe kijk je door je vizier heen bij heel veel regen?

Hoe kijk je door je vizier heen bij heel veel regen?
31 januari 2022
Hoe kijk je door je vizier heen bij heel veel regen?

Goed zicht heb je deels zelf in de hand. Een beschadigd of vies vizier belemmert je in het verkeer. Maar tegen sommige verschijnselen kun je nu eenmaal weinig doen. Van sneeuw, een hagelbui of fikse regen zul je aardig wat hinder ondervinden. Dit laatste weersverschijnsel komt nogal eens voor in Nederland. Laat het weerbericht niet van invloed zijn op je motorritjes en zorg voor een goede voorbereiding.

Tips voor een helder vizier

Moeilijk door het vizier heen kunnen kijken tijdens een flinke regenbui is een veelgehoord probleem van motor- en scooterrijders. Toch zijn er manier om het zicht op de weg te verbeteren tijdens regenval:

 • Houd het vizier schoon
  Een open deur zou je zeggen. Uiteraard zorg je voor een schoon vizier. Een vies vizier zorgt namelijk voor enorme hinder. Maar wist je dat je soms ook te maken kunt hebben met onzichtbaar vuil? Vette vingers op het vizier kan er voor zorgen dat regendruppels ‘vastplakken’ Zorg er daarom voor dat je het vizier regelmatig vetvrij maakt.
 • Rijdt niet met een donkergetint vizier
  Een vizier met donkere beglazing of een zonnevizier kan ervoor zorgen dat het zicht je ernstig ontnomen wordt. Regent het, dan is de lucht vaak wat donkerder. Verwissel op zulke momenten het zonnevizier voor een transparant exemplaar.
 • Gebruik een anti-condens vizier
  Doorgaans zal tijdens het rijden op de motor of scooter in de regen het water van de helm en het vizier afglijden, zodat er voldoende zicht blijft om veilig te kunnen rijden. Wel kan de koude regen in combinatie met de warmte van je hoofd en adem zorgen voor condensvorming. Een verschijnsel dat het zicht op de weg in sommige gevallen ernstig kan beperken. Zorg er daarom voor dat jouw motor- of scooterhelm is voorzien van een anti-condens vizier of een pinlock lens. Beschikt je helm niet over een pinlock vizier, dan wil een druppeltje uitgewreven afwasmiddel ook wel eens helpen. Dit proces zal je vaker moeten herhalen.

Maatregelen tegen de regen

Andere maatregelen die je kunt nemen voor een veilige rit in de regen is door rekening te houden met de volgende tips:

 • Vermijd putdeksels en wegen met beschadigingen in het asfalt
 • Houd rekening met gladheid en pas je snelheid aan
 • Men heeft de neiging om verkrampt op de motor te zitten bij regen, zorg ervoor dat je je zelf een comfortabele houding aanmeet zonder in de handvatten te knijpen
 • Draag opvallende regenkleding van goede kwaliteit