Bestaan er winterbanden voor een motor?

Als fervente motorrijder houdt geen enkel weer je tegen. Toch is extra voorzichtigheid geboden tijdens de zware wintermaanden, zeker bij sneeuw en ijzel. Op onze wagen leggen we met z'n allen winterbanden en in Duitsland zijn winterbanden voor gemotoriseerde voertuigen zelfs verplicht sinds een aantal jaar. Maar bestaan er wel winterbanden voor onze motor of moet je op zoek naar andere alternatieven?

Wijziging van wetgeving

Wegens de wijziging van de wetgeving in Duitsland sinds 2016 stelt dat voertuigen van banden moeten voorzien zijn die aangepast zijn aan de weersomstandigheden, zijn er een aantal producenten van banden wakker geschrokken. Voorheen was het quasi onmogelijk om winterbanden te vinden voor je favoriete tweewieler. Tot op vandaag is het aanbod aan winterbanden voor een motor zeer beperkt. Het merk Heidenau is nagenoeg het enige merk dat voor onze markt geschikte winterbanden voor je motor produceert. Ook maakt het merk enkel banden geschikt voor enduro motoren en hoogpoters, motorrijders met andere types blijven dus in de kou staan wat winterbanden betreft. Gelukkig zijn er wel wat producenten die sneeuwkettingen hebben ontwikkeld speciaal voor motorbanden. Nu is het uiteraard zo dat voor het gebruik van sneeuwkettingen weer specifieke wetgeving is. Je kunt ze niet zomaar laten hangen voor langere routes, enkel als het wegdek er echt om vraagt.

> nieuwe collectie motorhelmen: vóór 23.59u besteld = morgen in huis!

Alternatieve mogelijkheden

Wat kun je als motorrijder dan wel nog doen, in plaats van sneeuwbanden leggen, als de weersomstandigheden niet meevallen?

  • Lichtjes de bandenspanning verlagen
  • Rijstijl drastisch aanpassen
  • Speciaal vizier voor winterweer voorzien
  • Opleiding rijtechniek voor de winter volgen
  • Volledige check motor voor elke rit
  • Korte opfrisbeurt na elke rit

Vinz systeemhelm mat zwartShark Drak helmVinz jethelm mat zwart

 

> Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd: Bekijk nu de Shark Evo One 2 en profiteer!

Goed voor jezelf en je motor zorgen is heel belangrijk voor wie zijn voertuig ook tijdens de winter wil gebruiken. Check je motor bij de start van elke rit, zoals je lichten, batterij,... Ook na de rit is het raadzaam om een kleine routine in acht te nemen. Het eventuele strooizout afwassen met een koude vochtige doek, je ketting insmeren, contactslot behandelen tegen vastvriezen, misschien ook de batterij even aan de druppellader hangen. Zorg ook dat je kledij en helm goed in orde zijn. Je wilt het niet koud hebben op je motor maar je kledij mag ook je zicht en beweeglijkheid niet verhinderen.

> nieuwe in de collectie Shark helmen/ Schuberth / Caberg integraalhelmen

Besluit: veiligheid staat voorop

Veiligheid staat voorop in winterse weersomstandigheden. Winterbanden voor je motor vinden is niet evident en zal afhankelijk van het type motor dat je hebt ook misschien niet mogelijk zijn. De aangereikte alternatieven helpen je veiliger op weg, maar je gezond verstand gebruiken is nog steeds het beste advies. De motor enkel buitenhalen indien noodzakelijk en in perfect onderhouden toestand. Dit verhoogt niet alleen je rijplezier maar ook je veiligheid op de weg.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Tijd voor een nieuwe motor? Lees hier onze tips voor de aanschaf van een tweedehands motor!